Home Europska unija Orešković se sastao s Tuskom i Junckerom

Orešković se sastao s Tuskom i Junckerom

by Agencije

Hrvatski premijer Tihomir Orešković odvojeno se u četvrtak ujutro sastao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Ovo je prvi posjet Bruxellesu novog hrvatskog premijera i riječ je o susretima upoznavanja.  Premijer Orešković će u četvratk i petak sudjelovati prvi put na summitu čelnika zemalja članica EU-a. Popodne prije početka summita, imat će i bilateralni sastanak s britanskim premijerom Davidom Cameronom, budući da je britansko pitanje najvažnija tema ovog summita. Premijer Orešković u srijedu navečer sudjelovao je na radnoj večeri na kojoj se razgovaralo o zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti koju je organizirao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, slovenski premijer Miro Cerar, predsjednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politikiu Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn te nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders.

Na upit novinara hoće li se zatvoriti schengenske granice, predsjednik Komisije Juncker je pozirajući foto-reporterima s premijerom Oreškovićem kratko odgovorio da je on “protiv zatvaranja granice”. Prema slovenskim izvorima, na radnoj večeri u srijedu vrlo se kritično govorilo o odluci Austrije da pojača kontrolu na svojim granicama i smanji broj ulazak u zemlju. Hrvatska, Slovenija, Srbija i Makedonija sebe smatraju samo tranzitnim zemljama za prolaz migranata i ne žele postati sabirni centri te će stoga reagirati na odluke susjeda. Dogovorili su se da će se međusobno koordinirati u slučaju promjene u pogledu propuštanja migranata preko granica.

Related Posts