Orešković: Pomozite nam da promijenimo Hrvatsku

Na početka saborske sjednice na kojoj će se raspravljati o prijedlogu proračuna za 2016. godinu, zastupnicima se obratio premijer RH. Orešković je kazao kako su zbog dosadašnjeg odgađanja provođenja promjena uzdrmani sami temelji našega društva.

‘Mi ćemo provesti potrebne promjene, ali to ne možemo sami’, kazao je Orešković i dodao: ”Pozivam stoga koalicijske partnere, ali i sve ostale u ovom visokom domu, kao i građane Hrvatske, da nam daju podršku u da nam pomognu da promijenimo Hrvatsku. Zastupnice i zastupnici, pozivam vas da prihvatite prijedlog proačuna Vlade RH za 2016. godinu’.

“22,1 milijardu kuna su planirani doprinosi i u skladu su s makroekonomskim projekcijama. Europske pomoći su planirane u iznosu od 9,7 milijardi. Mi smatramo da je ovo realno, ali ono što je važno spomenuti je mislim da imamo jedan iskorak da ne gledamo na ta sredstva samo za financiarnje infrastrukturnih projekata”, rekao je Marić.

Plaće i mirovine braniteljima su jedine dvije stavke koje nisu dirane. Dapače, i na jednoj i drugoj planirani su blagi porasti. Dozvolite mi i da kažem da smo se kod rashodne strane vodili zaista da se već i u ovom proračunu vide strukturne reforme koje planiramo poduzeti. Kada sve zbrojimo i oduzmememo, 7 i pol milijardi kuna je deficit koji planiramo za ovu godinu, odnosno 2,2, posto. ovo je najniži planirani deficit od 2008. godine. Nastojat ćemo već za idući proračun našu nacionalnu metodologiju približiti europskoj”, rekao je Marić.

Niti vizija, niti smjer niti tempo. Spomenuli ste gdje bi trebalo bolje upravljati, ali ne kako. Spominjali ste javnu upravu, investicijsku klimu, sve ono o čemu smo pričali, ali nigdje nije rečeno kako će se što provesti. Prošla su dva mjeseca, a nismo vidjeli nikakav plan niti se to može iščitati iz proračuna.

Pokušava se staviti pod kontrolu policiju, tajne službe, hrvatska radio-televizije. Ono što nismo vidjeli – reforme, niti jednim jedinim slovom. Vidjeli smo samo smjene, kako ćete provesti reforme kad su se one putem izgubile”, upitao je Davor Bernardić premijera.

Orešković je Bernardiću odgovorio da je prije dva tjedna potpredsjednik EK vrlo jasno komunicirao koji su bili prioriteti i što smo ili nismo ispunili. “Ova vlada je u mjesec i pol dala proračun. U kratkom roku smo spriječili mogućnost da imamo korektivne mjere. Mislim da je EK od nas dobila konkretne reforme za koje su nam dali podršku. To je samo jedan indikator što je ova vlada pružila i u kojem smjeru idemo”, rekao je Orešković.

Ne možemo prihvatiti proračun Vlade, jer on ne postoji, postoji samo hrvatski državni proračun. Pao nam je kreditni rejting, i ja bih sad trebao likovati zbog toga. Nama kreditni rejting na početku mandata nije padao. Mi se nećemo naslađivati time, jer do stava kreditnih agencija nitko ozbiljan već dugo pretjerano ne drži.

Ostavili smo pet kvartala rasta, imate šansu na šest plus i dalje. To je zdrav rast. Milanović je rekao kako od reforma ništa još nije viđeno. “Krenite više nešto raditi”, kazao je novoj Vladi.

Ponudio je i razlog zbog kojeg je pao kreditni rejting Evo zašto je pao kreditni rejting – radi reputacije. Ona za vrijeme naše Vlade nije bila loša, nije bila sjajna, ali nije bila ni loša. Nemojmo se kompromitirati, ali znate da sam u pravu. Ajmo se složit oko toga što je za Hrvatsku štetno. Činjenica je da je naša Vlada u 2015. godini ostvarila pomak, iskoristite to. Ne morate to nama stavljati u bilancu. Pet kvartala rasta, industrije, roba i usluga…Ovo sve što ste vi rekli nije se desilo po duhu svetom, to je rezultat rada i svjesne djelatnosti jednog dijela ljudi.

“Evo zašto je pao kreditni rejting – radi reputacije. Ona za vrijeme naše Vlade nije bila loša, nije bila sjajna, ali nije bila ni loša. Nemojmo se kompromitirati, ali znate da sam u pravu. Ajmo se složit oko toga što je za Hrvatsku štetno.

Činjenica je da je naša Vlada u 2015. godini ostvarila pomak, iskoristite to. Ne morate to nama stavljati u bilancu. Pet kvartala rasta, industrije, roba i usluga…Ovo sve što ste vi rekli nije se desilo po duhu svetom, to je rezultat rada i svjesne djelatnosti jednog dijela ljudi.

Nemojmo Hrvate plašiti korektivnim mjerama, ako samo malo budemo radili toga neće biti.Kada usporedite prijedlog proračuna za 2016. s izvršenjem za 2015. vidjet ćete da nema nikakvog značajnog iskoraka i da će to biti kamen spoticanja u mjesecima ispred nas. Od svih najavljivanih reformi ostalo je nekoliko mjera koje se prelamaju preko leđa najpotrebitijih. Tko god je uspio korigirati i u korito vratiti subvencije za prijevoz učenika napravio je dobru stvar.

Europsku komisiju treba slušati, s njom surađivati, ali se ne njome pokrivati i služiti kao izgovorom. Imate ćete težak posao. Vladi treba priznati i ovoj i svakoj budućoj da se nalazi u teškoj situaciji. Što je jedini izvor primarne emisije, europski fondovi. O tom novcu mi vitalno ovisimo. Vi ste ovih 40, 50 dana iskoristili za međusobne nesuglasice. Počnite raditi. Brojke koje ste govorili su u principu točne, ali ste zaboravili reći da proizlaze iz izvršenja proračuna za 2015. To vam je ostavljeno”, rekao je Milanović.

U raspravi koja slijedi čut ćete sve ono što vam objektivno zamjeramo i ne mogu se oteti dojmu da se radi o proračunu koji je napravljen na brzinu”, rekao je Milanović te se ponovno osvrnuo na Europsku komisiju i politiku EU, za koje tvrdi da politiku prema članicama vode birokrati. ” Sve ono što je za nas dobro nije osmislila Merkel nego lanac birokrata koji misle da znaju što je dobro za Hrvasku. Da smo ih bespogovorno slušali ne bi bilo pet kvartala rasta”, rekao je Milanović.

Ivan Domagoj Milošević replicirao je Milanoviću, na dio u kojem je rekao da ne drži do mišljenja rejting agencija. Poručio mu je da smo danas zbog toga na dnu i plaćaju velike kamate. “Tko ste to vi da ne držite do rejting agencija. Danas zbog vaših postupaka trpimo svi zajedno”, rekao je Milošević.

“Vas je u rujnu 2015. trebalo muštati da pokažete solidarnost s obiteljima koje su zgnječene dugom”, odgovorio je Milanović Miloševiću te poručio vladajuima da ne fetišiziraju rejting agencije.

“O vašem rejtingu i vašoj vladi rekli su sve birači. Rekli su dosta i da ne žele više SDP-ovu vladu koja nas je dovela na rub propasti. Zar vama nije neugodno kad prolazite Zagrebom kad svaka treća osoba živi na rubu siromaštva zahvaljujući rezultatima vaše vlade”, rekla je Margareta Mađerić Milanoviću. HDZ-ovci žestoko napadaju Milanovića.

“Ja sam bio pritojan za govornicom, a vi mi s maksimalnim uzbuđenjem držite lekciju”, odgovorio je Milanović.

“Vidim da ste se pripremili, ali opet niste slušali. Nisam spominjao rejting, nego reputaciju države. Što se tiče debakla za željezničku prugu, za razliku od vas koji ste dobivali na poklon skupe satove i koji ste ih onda poklanjali kumovina i rođacima na Krčuli mi provodimo javne nabave”, odgovorio je Milanović na repliku Branka Bačića.

“Niste se u stanju sabrati i poklopiti me’, rekao je Milanović.

U ime Kluba zastupnika HNS-a za saborsku govornicu stala je Vesna Pusić.

“Namjere s kojima su predsjednik Vlade i ministar financija došli u ovaj Sabor zvuče svakako dobro i pozitivno. Međutim, tekst proračuna je takav kakav je. Brojke su takve kakve jesu i govore o tome kakve su namjere i što se zaista misli napraviti i što se može očekivati. Bez obzira na izražene namjere u samom proračunu vidi se što se može bez obzira na te namjere očekivati. Proračun ima nekoliko općih karakteristika. Jedna je da se smanjuje ulaganje koje se odnosi na gospodarstvo obrazovanje, drugo je da nema ni traga reformi državne i javne uprave. Nešto o čemu se mnogo govorilo. Štoviše ministarstvo uprave je jedino kojem se proračun udvostručuje. Ako se išta može iz toga iščitati je gospodarstvu i obrazovanju manje, birokraciji više. Očekivanja, projekcije, ciljevi su manji nego što je postojeće stanje. Očekuje se da će industrija i izvoz rasti sporije nego sada. Konačno u projekciji za 2018. planira se da će za razliku od onoga što je sada uvoz rasti po većoj stopo od izvoza”, rekla je Pusić.

“Ovaj mandat trebao je biti mandat obrazovanja. Prošli je bio mandat preokreta od gospodarskog pada na gospodarski rast. Ovaj je trebao biti mandat obrazovanja kao gospodarska strategija. Po ovome što se vidi barem za 2016. ta namjera ne postoji i ako ste vratili novac koji ste oduzeli za prijevoz plediramo da vratite novac za znastvene novake. To su ljudi koji su budućnost znanosti i visokog obrazovanja”, rekla je Pusić.

Spomenula je i nešto čega nema u proračunu, a za što kaže da utječe na poduzetničku klimu.

“To je politička klima, a politička klima koliko god strogi financijaši to prezirali ima ogroman utjecaj na gospodarstvo, na investicije i na poduzetništvo svake vrste. I politička klima jeste briga ove vlade. Neki tepaju proračunu da je proračun kontinuiteta, ali to se ne čini čitajući ga. Kontinuitet ne znači ostati na istom mjestu, znači nastaviti, pa čak i pojačati trendove koje su oni prije vas počeli. Budući da nema te naznake u ovom proračunu HNS neće podržati ovaj proračun”, rekla je Pusić.

“U 36 dana ova vlada je morala više od dvije milijarde kuna u proračunu pronaći i smanjiti”, replicirao je Miro Bulj. Pusić je kazala kako je od izbora prošlo 4 mjeseca. “Svaka vlada kad dođe ima kratko vrijeme da naprave proračun, ali to nije da im prvi put padne na pamet, valjda neke ideje imaju”, rekla je.

Pusić je replicirao i Branko Hrg. “Rekli ste da ste uspjeli pokrenuti mnoge stvari u prošlom mandatu. Rekli ste da je bio obilježen uspjesima, ja ću reći da je bio mandat zauastavljanja života u Hrvatskoj. Donijeli ste niz vrlo glupih zakona koji su ugrozili investicije u prošlom mandatu i koji će ugroziti investicije i u ovom mandatu ako vlade ne izmijeni zakone”, rekao je Hrg.

Pusić je odgovorila da to da je bilo loših ili neefikasnih zakona – nema tog mandata u kojem ih nije bilo. “Pitanje je samo koji je neto rezultat. Je li to na kraju proizvelo pozitivniju investicijsku klimu ili ne”, rekla je Pusić.

U ime Kluba zastupnika Mosta govori Ivan Lovrinović.

“Bit ću slobodan iznijeti naše stavove i zapažanja u vezi proračuna. Retoričko i suštinsko pitanje je je li javni dug prevelik. Imamo 85 posto i pucamo od toga, a kada bi otvorili raspravu ja bi dokazao da tu ima baba, žaba i da ne treba time plašiti javnost, ali da treba razgovarati.

Planirano je povećanje prihoda povlačenjem sredstava iz EU fondova. Za 2016. trebalo bi se povući 9,7 milijardi i postavlja se pitanje hoće li se to uspjeti ili neće. Važno je naglasiti stavku rahoda za kamate na državne vrijednosnice. Zanimljivo je da nema naznaka kako smanjiti te kamate i zato bi tu trebalo voditi računa posebno u sljedećem proračunu jer to je kancerogeni dio proračuna koji brzo raste”, rekao je Lovrinović.

“Što na kraju reći u ovoj čitavoj priči kako riješiti probleme. Mi možemo reći slikovito da ovo jest vatrogasni proračun. Rađen je u vremenskoj stisci i za to imamo razumijevanja. Njime se ne smanjuje javni dug i ne može se poticati rast. Smatramo da se ne treba zaduživati na stranim tržištima, pod svaku cijenu forsirati kunsko zaduživanje, a ako je nužno u devizama zapitajmo naše građane bi li oni kupovali državne obveznice. I što još reći na samom kraju, pored preporuka i zahtjeva da se refinancira kunski dio javnog duga, nužno je pristupiri reformaciji drugog mirovinskog stupa. Most podržava uz navedena upozorenja proračun”, rekao je Lovrinović i dodao da je jučer rekao da će biti suzdržan, ali se predomislio nakon saznanja da se neće smanjivati neke stavke.

Nada Turina Đurić (HNS) rekla je da je proračun financijski dokument, ali prije svega politički dokument.

“Ono što se iščitava je da je tehnički dobro napravljen. Da je to proračun samo HDZ-a ja bi rekla da je nešto što smo očekivali, dosadan je, u stavkama se krije sve i svašta. Međutim, od Mosta se očekivalo da će pokazivati u kojem smjeru ide politika Vlade”, rekla je Turina Đurić.

U ime Kluba zastupnika HDZ-a govori Ivan Šuker.

“Pred nama se sigurno nalazi dokument koji je najsnažnija poluga za vođenje ekonomske politike u jednoj državi. Ja bih prije rasprave, prije nego uđem u samu srž proračuna, slušajući rasprave kolega prije mene, postavio jedno pitanje – kolika je naša stvarna spremnost za strukturne reforme. Druga stvar, jesmo li konačno spremni preuzeti političku odgovornost i dovesti do racionalnog trošenje sredstava u državnom proračunu. Stvar je politike da kaže kolika će socijalna prava netko imati. Ja svima postavljam pitanje kome je bilo u interesu da OIB ne profunkcionira. Druga stvar, koliki je stvarni deficit 2015. U prilogu ste dobili iz Ministarstva financija da s 31.12. ima dospjelih, a nepodmirenih obveza u središnjoj državi 2 milijarde i 78 milijuna.

Bez obzira što se govori vlada je poslala poruku da će ugroziti socijalno najugorženije i da se umirovljenicima mirovine neće dirati. Ovaj proračun šalje poruku da će se bolje upravljati državnom imovinom”, rekao je Šuker.

“Treba gledati izvršenje proračuna. Ovdje je plan, a izvršenje je nešto sasvim drugo. Ja ću ponoviti danas još ohoho puta jesmo li spremni provesti strukturne reforme. Možete je provesti jedino ako jasno znate što učiniti. A ovo s učenicima, dogodila se greška, vlada je to priznala i podnijela vlastiti amandman. Bitno je da se iz ovoga može iščitati određene poruke”, kazao je Šuker.

“Upozorit ću da u sabornici nema premijera ni ministra financija, svega pet ministara sjedi u Sabornici dok se predlaže ovaj dokument”, rekao je Maras, na što mu je Šuker odgovorio da se odredba za pola ministar odnosi na aktualno prijepodne. Maras je nastavio dobacivati, na što mu je Šuker rekao da pokazuje politički primitivizam.

Nenad Stazić citirao je Šukera.

“Stvar je politike kakva će se socijalna politika voditi i tko će koliko dobiti – Ja se s time slažem. Vi vodite politiku udarite po najosjetljivijima. Ja mislim da ta vaša politika direktno ugrožava nacionalnu sigurnost.

Jutros je održana sjednica Odbora za veterane, a predsjednik Odbora nije pozvao novinare”, rekao je Stazić i pojasnio da je to napravio kako se ne bi saznalo da su smanjena sredstva za branitelje. Podsjetio je što su u prošlosti, kaže bez razloga, radili prosvjednici okupljeni oko Glogoškog i Klemama.

“Što će tek sad raditi kad imaju 48 milijuna kuna manje, bojim se stradat će građani”, rekao je Stazić.

U ime HRID-i govori Drago Prgomet.

“Pozdrav ministrima ma gdje god bili.

Kratak je put bio između ne znam koliko realnog optimizma našeg mandatara i kreditnih agencija koje ozbiljno ruše kreditni rejting Hrvatske. U međuvremenu je mandatar postao premijer. Žao mi je da naš premijer koji dolazi iz svijeta biznisa se brzo uklopio u domaći politički milje i izabrao put nezamjeranja, a ne reformi. Najveći gubitnik ovog proračuna, ali prije svega ovog društva je znanje. Budućnost zemlje zasniva se na znanja i znanosti, kod nas se obrazovanje i znanje tretira kao trošak. I dok su pametne zemlje glavom već u 22. stoljeću, mi smo napravili korak nazad u 20. stoljeće”, rekao je Prgomet.

Svoje vrijeme za saborskom govornicom iskoristio je i Radimir Čačić.

“Bilo je nešto dosta pogođenih izjava do sada. Ovaj proračun je loš jer je isti kao što je bio proračun u prošloj godini. Naravno da to nije do kraja točno, ali u velikoj mjeri pogađa stvari. Proračun je tehnički bitno bolji nego smo ikada imali. Je li mogao biti bitno bolji, ne. Rađen je na brzinu, u kratkom vremenu, prepisalo se što se prepisalo”, rekao je Čačić.

Podsjetimo, proračunom se predviđa gotovo 115 milijardu kuna prihoda te više od 122 milijarde kuna rashoda. Deficit bi prema tome bio sedam i pol milijardi kuna. Ekonomisti kažu da proračun Timovog tima nije proračun zaokreta – već kontinuiteta.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov najavio je da će Most podržati proračun te da neće slati u proceduru dodatne amandmane, osim subvencioniranja srednjoškolskog prijevoza koji će, kaže, biti osiguran do kraja ove školske godine, a nakon toga bi se trebao početi primjenjivati imovinski cenzus. Ivan Lovrinović (Most) najavio je kako bi mogao biti suzdržan kod izglasavanja, ne budu li prihvaćeni njegovi pozitivni prijedlozi.

Premijer Tihomir Orešković potvrdio je jučer da će Vlada danas na telefonskoj sjednici utvrditi amandman na proračun kojim će riješiti pitanje subvencioniranog prijevoza srednjoškolaca. Ministar financija Zdravko Marić očekuje dinamičnu raspravu i povišene tonove, ali na kraju i donošenje proračuna. Oporba je najavila kako proračun neće poduprijeti.

You may also like