Home Europska unija Orešković: Ozbiljna sitacija s migrantskom krizom europski je problem

Orešković: Ozbiljna sitacija s migrantskom krizom europski je problem

by Agencije

Situacija s migrantskom krizom u Europskoj uniji je vrlo ozbiljna i ona se može riješiti samo zajednički, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Tihomir Orešković. “Situacija je vrlo ozbiljna. Trebamo vidjeti kako će se u sljedeća tri, četiri tjedna situacija razvijati”, rekao je Orešković po dolasku na summit čelnika EU-a, na kojem su glavne teme migrantska kriza i budući odnosi s Velikom Britanijom.

Orešković je u srijedu navečer sudjelovao na radnoj večeri na kojoj se razgovoralo o zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti. Taj sastanak organizirao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, a sudjelovali su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, slovenski premijer Miro Cerar, predsjednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politikiu Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn.

Orešković je istaknuo važnost komunikacija između tih zemalja. “Važno je da surađujemo i imamo otvorenu komunikaciju. To nije problem samo zapadnog Balkana, to je europski problem i trebat ćemo ga kao Europa riješiti”, rekao je Orešković.

Premijer Orešković je prijepodne bilateralno razgovorao i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Orešković je rekao da je Junckera upoznao sa svojim planovima o aktiviranju mrtvog kapitala kako bi se smanio hrvatski dug, korištenju 10,7 milijardi eura koje su Hrvatskoj dostupne iz europskih fondova te fondu od pola milijarde eura za poticanje investicija u malim i srednjim poduzećima.

Premijer Orešković je prije početka summita imao kratki bilateralni sastanak s britanskim premijerom Davidom Cameronom te sastanak s čelnicima četiri zemlje Višegradske skupine – Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke, koji su na sastanak pozvali i predsjednike vlada Hrvatske i Slovenije.

Austrija će u petak uvesti dnevni limit za prihvat migranata kako je i planirano, unatoč kritikama Europske komisije, kazala je u četvrtak austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner. Austrija je odlučila da neće primati više od 3200 migranata na dan, bilo da planiraju nastaviti put prema Njemačkoj ili zatražiti azil u Austriji, te da će uvesti dnevni limit od 80 zahtjeva za azil. “Počet ćemo sutra kako je i planirano”, kazala je Mikl-Leitner.

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos uputio je u četvrtak austrijskoj vladi pismo u kojem ju je upozorio da bi uvođenje takvih ograničenja bilo kršenje europskih i međunarodnih zakona. “Takva politika jednostavno ne bi bila u skladu s austrijskim obvezama po europskom i međunarodnom pravu”, poručio je, pozivajući se na Ženevsku konvenciju i Europsku konvenciju o ljudskim pravima. “Austrija ima zakonsku obvezu prihvatiti svaki zahtjev za azil koji se podnese na njezinom teritoriju ili na granici”, istaknuo je, pozivajući austrijsku vladu da ponovno razmotri tu odluku.

Izrazio je također zabrinutost zbog planiranog uvođenja pravila za migrante koji su u tranzitu prema Njemačkoj. “Želja da se prođe preko jedne države članice EU-a kako bi se zatražio azil u drugoj članici nije prihvatljiv razlog za odobravanje ulaska”, navodi se u pismu, koje je njemačka agencija dpa dobila na uvid.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kritizirao je u četvrtak austrijsku odluku o znatnom pooštravanju režima ulaska u tu zemlje, poručivši da će Komisija ispitati jesu li te mjere u skladu s europskim zakonodavstvom.

“Ne želim javno reagirati. Jasno sam govorio tijekom proteklog mjeseca da mi u Komisiji ne volimo nacionalne granične kontrole, ne volim uvođenje tih kontrola što se događa zato što nemamo europski pristup. Ja ću i danas kao i uvijek na sastanku Europskog vijeća tražiti europski pristup”, rekao je Juncker, najavivši da će o tome tijekom dana razgovarati s austrijskim kancelarom Wernerom Faymanom.

Potaknuta austrijskim planom, slovenska vlada je u četvrtak objavila da će pojačati nadzor na schengenskoj granici s Hrvatskom.  Prema toj odluci, Slovenija će vraćati migrante koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak i koji nisu zatražili azil. Ministrica unutarnjih poslova Vesne Gyorkos Žnidar je najavila da će Slovenija primati migrante u okviru kvota koje je uvela Austrija.
 U Austriju je prošle godine ušlo oko 700.000 migranata, a oko 90.000 ih je zatražilo azil. Većina ih je nastavila put prema sjeveru, najvećim dijelom Njemačkoj.

Related Posts