Orešković: Nećemo zatvoriti granicu, pojačat ćemo kontrolu

Hrvatski premijer Tihomir Orešković sudjelovao je u srijedu navečer u Bruxellesu na sastanku posvećenu zapadnobalkanskoj izbjegličkoj krizi na kojoj se razgovaralo o boljoj suradnji zemalja kroz koje prolazi veliki broj izbjeglica.

Radnu večeru u zgradi Vijeća EU-a organizirao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Na sastanku su još sudjelovali predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, slovenski premijer Miro Cerar, predsjednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politikiu Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn te nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders. “Imali smo vrlo otvorenu raspravu. Svaka država je iznijela svoje stajalište o situaciji i prijedloge rješenja. Hrvatska podržava prijedlog slovenskog premijera da se pojačaju resursi na makedonsko-grčkoj granici, tamo su već poslani hrvatski policijaci. Mogu reći da smo dosta raspravljali o tom prijedlogu”, rekao je novinarima nakon sastanka premijer Orešković.

Dodao je da se razgovaralo i o ulozi Turske te NATO-a kako bi se pokušalo zaustaviti ili usporiti izbjeglički val. Premijer Orešković je ocijenio da neće doći do zatvaranja granica na toj ruti, nego do jačanja nadzora što bi vodilo usporavanju migrantskog toka. “Nitko neće u Europi zatvoriti granice, nego malo pojačati kontrolu , a treba vidjeti što to sad znači. Ako Austrija pojača nadzor i smanji broj ulazaka, onda će to napraviti Slovenija pa redom Hrvatska, Srbija i Makedonija”, rekao je Orešković.

Rekao je da je sa slovenskim premijerom Cerarom i srbijanskim predsjednikom NIkolićem dogovorio da će surađivati ako dođe do promjene. Premijer Orešković će u četvrtak na marginama summita EU-a imati i bilateralni susret s britanskim premijerom Davidom Camerenom. Britansko pitanje bit će jedna od glavnih tema summita. Orešković je rekao da Hrvatska podržava dogovor s Velikom Britanijomm i želi da ona ostane u Europskoj uniji.

You may also like