Orešković namjerava izmiriti Karamarka i Petrova?

Hrvatski premijer Tihomir Orešković najavio je u utorak u Parizu da će se u srijedu sastati s potpredsjednicima Vlade i vidjeti na koji način se mogu smanjiti tenzije između njih.

“Tu sam dva dana, danas se vraćam iz Pariza, sutra ću se naći s potpredsjednicima Karamarkom i Petrovom. Malo ćemo se popričati, popiti kavicu pa vidjeti na koji način ćemo malo smanjiti tenzije, ali uvjeren sam da imamo zajedničke ciljeve”, rekao je Orešković na kraju svog dvodnevnog posjeta Parizu. Orešković je u ponedjeljak u Parizu razgovarao s predsjednikom francuske vlade Manuelom Vallsom i s glavnim tajnikom o Organizacije za ekonomsku suradnju (OECD) Angelom Gurriom.

Premijer Orešković je u utorak, drugog dana radnog posjeta Parizu, sudjelovao na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Međunarodnom predstavništvu Francuske udruge poslodavaca, razgovorao s glavnim tajnikom udruge Pierrom Gattazom te se sastao s predstavnicima francuskih tvrtki koje su zainteresirane za investiranje u Hrvatsku. “Mislim da trebamo komunicirati, naći ću se Karamarkom i Petrovim, imamo zajedničke ciljeve. Ja ću raditi svoj dio posla i zato sam danas tu, da pošaljemo pozitivne poruke. Trebamo se naći i vidjeti kako ostvariti zajedničke ciljeve, da podignemo standard hrvatskih građana. To je kao u obitelji, ne moramo se uvijek slagati oko nekih tema, ali ono oko čega se slažemo jest ono što smo obećali građanima, podizanje standarda”, rekao je Orešković zamoljen da komentira dosad najveću političku krizu u sadašnjoj hrvatskoj Vladi.

Na upit je li spreman, u slučaju da se ova vlada održi, razgovarati s oporbom o stvaranju velikog nacionalnog konsenzusa oko najvažnijih stvari i je li spreman rekonstruirati vladu i promijeniti ministre koji ne rade dobro, Orešković je rekao da na želi spekulirati o raznim scenarijima. “To su sve scenariji. Zasad, rezultati su tu, dolaze, radi se, a vrijeme će pokazati hoće li trebati promjene. Ako bude potrebe bit će ih, ali sada ne bih htio spekulirati kako bi to moglo izgledati. Uvjeren sam da će razum pobijediti i da ćemo donijeti najbolje odluke”, rekao je.

Premijer Orešković najavio da će se u srijedu sastati s potpredsjednicima Vlade Karamarkom i Petrovom te da će “popiti kavicu” i vidjeti na koji način se mogu smanjiti tenzije između njih. Petrov tvrdi da kavu mogu popiti, ali da ona neće promijeniti stavove Mosta. “Da, mi možemo popiti kavu. Važno je razgovarati o svim temama koje se dotiču projekata, reformi i planova Vlade te funkcionalnost Vlade treba postojati, jer je stabilnost Vlade najvažniji interes građana RH. Ona ne smije ovisiti o bilo kakvim političkim sporovima, ali to neće utjecati na naš stav oko potrebe za razrješenjem Tomislava Karamarka”, rekao je Petrov za Večernji list.

“Nažalost, naša šutnja zbog želje za očuvanjem Vlade od njezinog formiranja, pri određenim problematikama nije bila ponekad razumljiva građanima, a drugi su je iskorištavali. Ali, uvijek smo htjeli probleme rješavati na diskretan, diplomatski način. Cilj je uvijek isti, očuvanje Vlade, provedba njezinog plana i politička odgovornost svih nas koji u njoj djelujemo”, dodao je Petrov.