Orešković iznimno zadovoljan francuskim poslovnim ljudima

Hrvatski premijer Tihomir Orešković sastao se u utorak u Parizu s predstavncima preko 40 francuskih tvrtki koje su iskazale veliki interes za ulaganje u Hrvatskoj, kazavši da mu je glavni cilj bio poslati poruke da je Hrvatska otvorena za suradnju u gospodarstvu.

“Sastanak je bio vrlo pozitivan. Veliki je interes za ulaganja u infrastkutru, energetiku, poljoprivredu, bankarsstvo, autoceste”, rekao je premijer Orešković nakon sastanka u Parizu. Premijer Orešković je u utorak, drugog dana radnog posjeta Parizu, sudjelovao na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Međunarodnom predstavništvu Francuske udruge poslodavaca (MEDEF), razgovarao s glavnim tajnikom udruge Pierrom Gattazom te predstavnicima preko 40 tvrtki koje su zaintersirane za investiranje u Hrvatsku. “Moj glavni cilj danas bio je poslati poruke da je Hrvatska otvorena. Upoznao sam ih s našim rezultatima, rastom BDP-a, smanjenjem duga i deficita i reformama koje provodimo. Sve u svemu vrlo uspješan sastanak”, rekao je.

Predsjedatelj Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska i izvršni direktor tvrtke Bouygues Charles Paradis također je zadovaljan sastankom. “Iznenađen sam velikim odzivom francuskih tvrtki, bilo ihe više od 40, što pokazuje njihov veliki interes. Impresioniran sam dinamizmom premijera i nove vlade”, rekao je Paradis, koji je najavio da će prvi tjedan u listopadu dovesti u Hrvatsku veliko poslovno izaslanstvo iz Francuske, što će biti prigoda za nastavak razgovora i konkretiziranje poslovne suradnje.

Njegova tvrtka Bouygues u Hrvatskoj je prisutna od 1995. godine, kada je dobila koncesiju za istarsku autocestu. Sudjeluje i u izgradnji zagrebačke zračne luke te putničkog terminala u luci Gruž u Dubrovniku. Istaknuo je da će se Bouygues natjecati i za izgradnju Pelješkog mosta, a zainteresirani su i sudjelovanje u projektima javno-privatnog partnerstva u izgradnji škola ili bolnica.

Na sastanku je sudjelovao i Neven Tikvica, predstavnik tvrtke Airbus Defence&Space. “Sastanak je bio vrlo dobro organiziran, a premijer Orešković je naveo vrlo precizne projekte koji se za Hrvatsku smatraju važnim. To je ono što je francuskoj i europskoj industiji jako važno kako bi se mogla na vrijeme koordinirati i ponuditi neku svoju dodanu vrijednost”, rekao je Tikvica.

Airbus Defence&Space već sudjeluje u nekim projektima u Hrvatskoj, uglavnom vezanim uz nacionalnu sigurnost i zaštitu državne granice. Riječ je o senzorima i opremi za nadzor plave i zelene, odnosno morske i kopnene granice. “Airbus Defence&Space nazočan je u nekoliko projekata, kako u prošlosti tako i danas, a ti su projekti uglavnom vezani uz nacionalnu sigurnost i zaštitu granica. U tom smislu dobro surađajemo s lokalnom industrijom”, rekao je Tikvica.

Tikvica dodaje kako postoji interes Airbus grupe, koja zapošljava oko 150 tisuća ljudi u Europi, za suradnju i s hrvatskim tvrtkama i istraživačkim centrima poput Ruđera Boškovića ili Končara.

Sastanku je pristustvovao i Philipe Jausserand iz tvrtke SUEZ, koja se bavi upravljanjem vodama i infrastrukturom te upravljanjem krutim otpadom. Ta tvrtka je već nazočna u Hrvatskoj, u Osijeku i Poreču, a zainteresirana je i za projekt upravljanja krutim otpadom u Zagrebu. “Zainteresirani smo za projekt upravljanja otpadom u Zagrebu, gdje su odlagališta puna. To je ključni projekt u zemlji kada je riječ o zbrinjavanju otpada”, rekao je Jausserand. Rekao je kako očekuje da zagrebačke gradske vlasti ubrzo pokrenu izradu studije izvedivosti nakon čega bi se mogao raspisati natječaj.