Home Energetika Orešković i Vučić o potrebi zajedničke suradnje na projektu LNG-a

Orešković i Vučić o potrebi zajedničke suradnje na projektu LNG-a

by Agencije

Hrvatski premijer Tihomir Orešković izjavio je u ponedjeljak u Londonu da ne vidi kao konkurentske projekte željezničku prugu od Rijeke do Mađarske i prugu od grčke luke Pirej do Budimpešte, dok je srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao da prethodna hrvatska vlada nije bila zainteresirana za zajedničke investicijske projekte.

“Ne vidimo to kao konkurentske projekte”, rekao je Orešković na konferenciji za novinare, dodajući da je prošli tjedan o tome razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kao i projektu LNG terminala na Krku. Orešković i Vučić sudjeluju u Londonu na zapadnobalkanskom investicijskom summitu u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Na summitu također sudjeluju premijer Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Isa Mustafa, Albanije Edi Rama i BiH Denis Zvizdić.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je rekao da je njegova vlada željela imati više zajedničkih projekata s Hrvatskom, ali da do toga nije došlo jer prethodna vlada nije za to bila zainteresirana. “Nažalost, mi takvih projekata gotovo da i nemamo. Stoga smo mi ušli u željezničko povezivanje sa srednjom i zapadnom Europom preko Budimpešte. Ne vidim to kao neku vrstu natjecanja. Željeli smo imati više zajedničkih projekata s Hrvatskom i mislim da za to nije bilo interesa na hrvatskoj strani. Više puta sam to vašem bivšem premijeru predlagao i više puta sam dobio odgovor da nisu zainteresirani za istočne izlaze, a mi jesmo i za zapadne i istočne. Mi smo uvijek spremni na suradnju jer naš prirodan put prema Zapadu vodi preko Hrvatske. Nadam se da ćemo uspjeti prevladati naše bolesti iz prošlosti makar da racionalno razgovaramo o budućonsti”, rekao je Vučić.

Orešković je sa svoje strane rekao da se ne želi baviti poviješću, nego budućnošću. “Treba otvoriti dijalog i surađivati. To je dobro za Hrvatsku i za regiju”, rekao je.

Related Posts