Orepić ustvrdio kako je Agrokor đavolja kompanija

U HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada” gostovao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Orepić se osvrnuo na niz tema, uključujući stanje u Agrokoru, preustroj MUP-a, stanje sigurnosti, migrantsku krizu i krijumčarenje ljudi.

Komentirajući situaciju u Agrokoru, Orepić je to objasnio u jednoj rečenici – ‘s đavlom došlo, s đavlom pošlo’. Pojasnio je kako je vrlo važno prepoznati tri sudionika – ako je upitno ispravno kreditiranje banaka, ako su falsificirali likvidnost u Agrokoru onda je ukupno vodstvo na čelu s Todorićem – oni su obični lopovi i ako je netko u državi pomagao taj lopovluk, to je nešto u kojem smjeru treba ići i reagirati i tu nepravdu raspršiti.

Razgovarajući o Petrovoj kaznenoj prijavi i može li on kao predsjednik Sabora biti taj koji je trebao podnositi tu kaznenu prijavu, Orepić kaže da je nevjerojatno kako smo mi kao društvo postali nesolidarni jer dovodimo u pitanje jedno podnošenje kaznene prijave, a svatko tko je bio upoznat ili je imao elementarnu sumnju o protuzakonitim radnjama vezano za Agrokor morao je podnijeti kaznenu prijavu. Dodao je kako mi problematiziramo jednu kaznenu prijavu koju je čovjek podnio kao pojedinac, a ne kao predsjednik Sabora, a ne problematiziramo sve predsjednike Vlada, ministre financija, ljude koji su sudjelovali u odnosima koji su ugrozili ova radna mjesta, to nitko živ ne problematizira.

Na pitanje može li Alvarez pomoći Agrokoru, Orepić je kazao kako nije kompetentan komentirati Alvareza jer su to ‘njihovi odnosi, tu je očito svak svakome dužan i ti njihovi odnosi su jedna stvar, ali odnosi prema radnicima, prema državi su sasvim jedna druga stvar i tu bi se država trebala i hoće baviti.

Agrokor je komentirao i Saša Cvetojević

Poduzetnik Saša Cvetojević iznio je svoje viđenje situacije u Agrokoru. Kazao je kako je ovo pitanje života i smrti za manje vjerovnike, prenosi N1.

”Događa se ono što svi, koji su ulazili na poslovne odnose, vjerovali da se nikad neće dogoditi. Eto kako neće. To je kao ulaženje u kredite u švicarskim francima. Isporučujemo robu u zamjenu dobivamo i mjenice. Manji dobavljači nisu dobivali ništa. Ovi s mjenicama su njih nosili na eskont. Događa se da vi donesete mjenicu za 100 kuna, a dobijete 95. Ovih pet kuna je njegova naknada za to što vam isplati novac odmah. Zatim oni čekaju mjenicu 120 dana i onda je donesu onome tko ju je izdao. Dobavljači s mjenicama koju su im ranije isplatili pridržali su regresno pravo. Ako Agrokor ne izvrši plaćanje mjenice oni se vraćaju vama jer je mjenica nenaplativa i traže natrag svoj novac, a vi se dogovorite”, objašnjava Cvetojević.

”Postoji i instrumnet da se vi prilikom tog eskonta zaštitite, ali to se dodatno plaća. Agrokor je svoje mjenice isplaćivao pa se većina dobavljača nije štitila. Sad ti koji su im tada dali novce kucaju na vrata i kažu: ”Vratite novce jer nismo dobili u Agrokru što smo morali”. Oni sad moraju vratiti ono što su već dali za PDV i slične stvari. Spomenuli ste AWT, ako je njima račun blokiran onda je stanje zaista  ozbiljno”, rekao je.

Upitan vjeruje li da će manje banke ući u standstill dogovor Cvetojević kaže kako je to pitanje za nekoliko milijuna dolara. ”Ovo je slično predstečajnom zakonu. Ne držimo se nijednog nego izmišljamo treći zakon. Većina predstečajnih je trebalo mjesece da se vjerovnici dogovore. Sad su svi u nestabilnom čamcu koji se ljulja i blizu je prevrtanja. Manji su podložni iskakanju iz aranžmana. Ovo više nije pitanje ideologije, ovo je pitanje života i smrti za kompanije. Teški su dogovori bez nervoze i fige u džepu”, kazao je.

You may also like

0 comments