Home Europska unija Orepić u Austriji o migrantskoj krizi i Schengenu

Orepić u Austriji o migrantskoj krizi i Schengenu

by Agencije

Hrvatsku i Austriju povezuje duga tradicija prijateljstva i suradnje na sigurnosnoj razini, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka nakon susreta s ministrom Vlahom Orepićem, hvaleći pritom hrvatsko upravljanje migrantskom krizom i izražavajući podršku što skorijem hrvatskom ulasku u prostor Schengena. “Ta se suradnja ne događa samo na razini ministara, nego i na razini policijskih ustanova, te se pokazala veoma uspješna u suzbijanju kriminala”, istaknuo je Sobotka nakon susreta s hrvatskim kolegom u hotelu Esplanadi.

Sobotka jednom od važnijih stvari u suradnji Hrvatske i Austrije vidi proširenje Schengena o čemu je već prošlog tjedna govorio u sjedištu Europske unije. “U Bruxellesu sam govorio o takozvanom ‘exit-entry’ sustavu u kojem točno znamo tko dolazi, koliko ostaje i kada netko odlazi s naših prostora, što nam je od velike važnosti”, naglasio je austrijski ministar, te dodao kako se Austrija nada da će Hrvatska što prije ući u Schengen i da u tome ima njezinu punu podršku. “Izrazili smo optimizam da će Hrvatska u 2018. biti dio tog jedinstvenog prostora, prostora koji je danas najpoželjniji za življenje na svijetu”, istaknuo je Orepić.

Druga tema bilateralnog susreta bila je migrantska kriza koju je hrvatski ministar zbog dugotrajnosti nazvao “migrantsko stanje”. “Definirali smo određene težišne točke koje možemo vezati za zaključak da slijedimo zajedničku europsku sigurnosnu politiku, te smo uvjereni da će zajedništvo na europskoj razini dati odgovor na ovo uistinu izazovno pitanje”, naglasio je Orepić.

Sobotka se složio oko potrebe zajedničkog nastupa i stava u pitanjima europske sigurnosti. “Što se tiče migrantske krize, najbitnije je osigurati vanjsku granicu i onemogućiti krijumčarima da se bave svojim kriminalnim aktivnostima”, smatra austrijski ministar. “Bitno je sve one koje traže azil registrirati već izvan granica Europske unije, a onima koji ne ostvaruju to pravo omogućiti povratak u njihove zemlje”, dodao je.

Sobotka je pohvalio suradnju dviju država što se tiče primjene Dublinskog sporazuma, te je ukazao na odličnu reakciju Hrvatske “kod nedavnog marša pretežito muških migranata afganistanskog i pakistanskog porijekla, kad je hrvatska jasno pokazala europsku solidarnost”. Istaknuo je i da Hrvatska u okviru Salzburškog foruma “zauzima važnu ulogu i izražava jasan stav”, te u svojstvu partnera pomaže drugim zemljama na putu prema EU-u.

Salzburški forum je sigurnosno partnerstvo srednjoeuropskih država koje se temelji na inicijativi austrijskog ministra. “Želim se zahvaliti Hrvatskoj na njezinom stajalištu i tome što je temelj europskih vrijednosti, te što radi na održavanju arhitekture europske sigurnosti”, zaključio je Sobotka.

Related Posts