Orepić: Imamo dosta naslijeđenih problema iz migrantske krize

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je u srijedu na saborskom ‘aktualcu’ kako je situacija na granici između Hrvatske i Srbije stabilna i sigurna te je poručio kako imamo i ozbiljnijih naslijeđenih problema od migrantske krize.

“Radi se o granici od 122,5 kilometara gdje se u svakom momentu u prihvatnim centrima sa srpske strane broj migranata kreće do dvije tisuće. S naše strane snage MUP-a raspoređene kroz ophodnje neposredno na granicu kroz termovizije i fiksne kamere uspješno nadziru granicu prema Srbiji. MUP je sa Ericssonom zaključio nedavno sporazum o poboljšanju tehničkom nadzora granice na razini 50 milijuna kuna, a radi se o termovizijama i radarskom sustavu čime ćemo u potpunosti zadovoljiti potrebe nadzora granice. U potpunosti je spriječen ilegalni prijelaz i ljudi i roba na tom dijelu, no zaključno mogu reći da mi imamo i ozbiljnijih naslijeđenih problema od migrantske krize”, rekao je Orepić.

Premijer Andrej Plenković u Saboru je pak, na zastupničko pitanje, govorio o važnosti što skorijeg završetka Pelješkog mosta rekavši kako njegova izgradnja za Hrvatsku nije samo povezivanje teritorija već ga treba gledati i kroz prizmu schengenskog sustava.

“Zbog dijaloga koji vodimo i sa EK, Europskom investicijskom bankom i međunarodnim financijskim institucijama, nadležno ministarstvo i Hrvatske ceste poduzimaju potrebne korake kako bi se sve učinilo da ne samo Pelješki most već i spojne ceste dođu u visoku fazu gotovosti kako bi i prijava prema EK rezultirala odobravanjem odgovarajućih sredstava za njegovo financiranje. Mi očekujemo da će se konačna odluka dogoditi tijekom prosinca, što bi bilo izuzetni važno za dalju dinamiku. Vjerujem da ćemo vrlo skoro nakon te pozitivne odluke moći pristupiti konkretnom početku radova na tom strateškom infrastrukturnom projektu”, pojasnio je Plenković.

You may also like