Orepić: Hrvatska je sigurna zemlja

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić poručio je u srijedu, u povodu Terorističkog napada u Bruxellesu, da je stanje sigurnost u Hrvatskoj stabilno, a da se podignuti stupanj pripravnosti odnosi na pojačani nadzor svih komunikacijskih točaka.

Potvrdio je da se podizanje stupanja pripravnosti na treći od četiri odnosi na zračne luke, te ceste i željeznicu, odnosno „sve točke intenzivne komunikacije ljudi, sredstava i roba“. „Hrvatska je stabilna i sigurna, a ta mjera je rezultat preventivnog pogleda na ukupnu situaciju, a ne nekakve konkretne ugroze na području Republike Hrvatske“, kazao je. Potvrdio je i da je Hrvatskoj potrebna nova strategija nacionalne sigurnosti kao i da su u tom smislu već pokrenute određene radnje i postupci, kazavši kako ta strategija treba dati odgovore na izazove kao što je jučerašnji teroristički napad u Bruxellesu  „Ni jedan rat nije dobiven na teoriji prethodnog, nova strategija treba dati odgovor na nove izazove, izazove koje ćemo predvidjeti“, kazao je Orepić dodavši da to treba biti dokument koji je u svakom trenutku „prilagodljiv situaciji“.

Orepić nije htio odgovarati na pitanja novinara vezana uz kadrovska rješenja u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), to jest činjenicu da je „napola“ smijenjen ravnatelj Agencije Dragan Lozančić, čije je razrješenje početkom veljače supotpisala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te se čeka odluka premijera Tihomira Oreškovića.  „Pitanje vodećeg čovjeka rješavaju premijer i predsjednica, to je njihov dio obaveze, a SOA potpuno funkcionira“, kazao je dodavši da situacija vezana uz SOA-u ne utječe na stanje sigurnosti. Orepić je rekao je da na stanje sigurnosti ne utječe ni odnos između njega i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, koji je zadužen za nacionalnu sigurnost. „Ne utječe. Budite sigurni da ne“, kazao je Orepić odgovarajući na pitanje novinara utječe li na nacionalnu sigurnost to što si on i Karamarko „stalno šalju neke poruke“.

Hrvatska je vlada u srijedu odlučila da će u četvrtak biti dan žalosti u počast žrtvama terorističkih napada u Bruxellesu. Najmanje 30 ljudi ubijeno je, a oko 200 ih je ranjeno u utorak u Bruxellesu u terorističkim napadima bombaša samoubojica, za koje je odgovornost preuzela Islamska država. Odluku o proglašavanju dana žalosti obrazložio je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazavši kako je u utorak izvršen teroristički napad na glavni grad Belgije, “napad na Europsku uniju, srce Europe, znači i na nas”.  Premijer Tihomir Orešković i drugi najviši hrvatski dužnosnici uputili su u utorak izraze sućuti i solidarnosti s belgijskim narodom i obiteljima poginulih.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač upisao se u srijedu u rezidenciji belgijskog veleposlanika u Zagrebu u knjigu žalosti u znak sjećanja na žrtve terorističkih napada u Bruxellesu. U terorističkim napadima u Bruxellesu u utorak poginula je najmanje 31 osoba, a 260 je ranjeno, po podacima belgijskog ministarstva zdravlja. Nacionalnost žrtava još nije objavljena. Jedan napad izveden je u zračnoj luci Zaventem, a drugi u podzemnoj željeznici u blizini europske četvrti. Belgijska vlada proglasila je trodnevnu nacionalnu žalost. “U ime hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova i svoje osobno ime, belgijskoj saveznoj službi vanjskih poslova, posebno belgijskim diplomatima u Hrvatskoj, izražavam sućut u povodu gnjusnih terorističkih napada u Bruxellesu koji su odnijeli toliko života. U ovim teškim trenucima smo u mislima s belgijskim narodom. Molimo se za sve one koji su izgubili živote, suosjećamo s njihovim najbližima”, napisao je Kovač u poruci.

U knjigu žalosti u srijedu se, u ime državljana RH, predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i svoje osobno ime, upisao i predstojnik Ureda predsjednice RH Domagoj Juričić. “Najoštrije osuđujemo sumanute terorističke zločine u Bruxellesu koji su odnijeli ljudske živote te ostajemo odlučni u borbi protiv globalnog terorizma i predani izgradnji svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti”, kaže se u poruci.

U izjavi za novinare tim podovom, ministar Kovač je ponovno izrazio sućut belgijskom narodu, vladi i veleposlaniku u Zagrebu. “Želim još jednom belgijskom narodu, belgijskoj vladi i belgijskom ministarstvu vanjskih poslova te gospodinu veleposlaniku ovdje u Zagrebu izraziti sućut u povodu ovih brutalnih, gnjusnih terorističkih napada u Bruxellesu”, kazao je.

Kovač je podsjetio da je hrvatska vlada, na prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, odlučila u četvrtak u Hrvatskoj proglasiti Dan žalosti u počast žrtvama napada. “Time pokazujemo da suosjećamo s belgijskim narodom, belgijskom državom i pokazujemo solidarnost, jer napadi u Bruxellesu, napadi na Belgiju, nisu samo napadi na belgijski narod nego su i napadi na sve nas, na srce Europe, jer tamo se nalaze institucije Europske unije”, kazao je.

Hrvatskim državljanima koji razmišljaju o putovanju u Belgiju ministar je preporučio da prate informacije koje se objavljuju na internetskim stranicama MVEP-a, kao i obavijesti belgijskog ministarstva vanjskih poslova i drugih službi belgijske države. “Kao Ministarstvo vanjskih poslova mi trenutačno ne preporučamo putovanje u Bruxelles, ali je na svakom građaninu RH da sam procijeni želi li putovati u Bruxellesu u ovom trenutku”, kazao je Kovač.

Kovač je, kao i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić prije njega, istaknuo da je situacija u Hrvatskoj u ovom trenutku stabilna. “Podigli smo stupanj sigurnosti na treći (od ukupno četiri). Hrvatska je sigurna. To svi osjećamo. Hrvatska policija je spremna i brinemo o svojoj unutarnjoj sigurnosti”, kazao je.

Na pitanje kako će se ovi napadi odraziti na predstojeću turističku sezonu u zemlji, ministar je ponovno naglasio da je Hrvatska sigurna zemlja. “Vi znate da je Hrvatska sigurna zemlja. Mi smo budni. Zato smo podigli stupanj sigurnosti”, kazao je.

Dodao je da će se zbog napada u Bruxellesu Europska unija ubuduće morati bolje koordinirati u borbi protiv terorizma. “Morat ćemo svi zajedno u Europi vidjeti kako možemo svoje resurse na planu sigurnosne politike bolje koordinirati, jer će nam trebati puno više zajedničke politike na planu obrane od terorističih napada”, kazao je minisitar.

Belgijski veleposlanik u RH Philippe Benoit zahvalio je hrvatskom narodu i vlastima na solidarnosti i snažnoj potpori. “Kao prvo, želio bih zahvaliti hrvatskom narodu i vlastima na njihovoj solidarnosti, izrazima sućuti i snažnoj potpori”, kazao je veleposlanik. “Ovi strašni napadi nisu samo napad na Bruxelles i Belgiju nego i na Europu, naše demokracije i vrijednosti”, dodao je. “Mi smo u ratu protiv terorizma. Pobijedit ćemo u ovoj bitki jer moramo”, naglasio je.

Knjiga žalosti u znak sjećanja na žrtve napada u Bruxellesu bit će otvorena za javnost u petak 25. ožujka od 10 do 12 sati u belgijskom veleposlanstvu u Zagrebu (Pantovčak 125b1).