Home Europska unija Orban želi pomoći zemljama u okruženju Sirije

Orban želi pomoći zemljama u okruženju Sirije

by Agencije

Mađarski premijer Viktor Orban je u subotu u razgovoru za njemački dnevni list Bild izjavio da za rješenje izbjegličke krize predlaže plan pomoći od 3 milijarde eura za zemlje koje graniče sa Sirijom. “Imamo plan, iznijet ću ga šefovima Europske unije na sljedećem susretu i on predviđa veliku financijsku podršku zemljama koje graniče sa Sirijom: Turskoj, Libanonu i Jordanu”, rekao je Orban za Bild.

Do sada su se sirijske izbjeglice koje bježe od rata uglavnom zadržavale u te tri susjedne zemlje, koje su primile oko 4 milijuna izbjeglica. Ali ta tendencija se promijenila posljednjih mjeseci i sve ih se više upućuje prema Europi. Populistički čelnik, pobornik tvrde linije protiv izbjeglica je predložio plan od “3 milijarde eura” za te tri zemlje. “Ako je potrebno više novca, povisit ćemo pomoć, sve do prestanka priljeva imigranata”, dodao je. “Te izbjeglice ne odlaze iz ratnih područja, već iz logora u susjednim zemljama. Tamo su sigurni. Dakle ti ljudi ne bježe od opasnosti”, tvrdi Orban koji drži da izbjeglice ne dolaze u Europu jer žele sigurnost već zato što žele bolji život nego u logoru. “Žele njemački život, možda švedski”, zaključio je.

Upitan da li bi on primio migrantsku obitelj u svoj dom Orban je odgovorio: “Da, ako migranti to ne bi shvatili kao ohrabrenje da dođu u Europu. To ne bi bilo poželjno u ovom trenutku”. Kazao je kako njegova žena i djeca već aktivno pomažu izbjeglicama. Više od 170.000 migranata prešlo je do sada u Mađarsku iz Srbije ove godine. Mnogi nastoje izbjeći da budu registrirani u Mađarskoj strahujući kako bi zapeli tamo ili bili vraćeni u tu zemlju kasnije na svojem kretanju po Europi.

Mađarska je pozvala austrijskog veleposlanika nakon što je austrijski kancelar usporedio politiku svojega susjeda prema migrantima s nacističkim deportacijama u intervjuu u tjedniku objavljenom u subotu. Poziv je jačanje sukoba riječima između dviju zemalja dok se Europa muči da postigne zajedničko stajalište o poplavi migranata i izbjeglica koji traže utočište u njoj pred ratom i siromaštvom na Bliskom istoku.

U intervjuu za tjednik Der Spiegel austrijski kancelar Werner Faymann rekao je da je mađarska odluka da se kaže izbjeglicama da vlak u koji su ulazili ide za Budimpeštu a zapravo je išao u izbjeglički logor podsjeća “na najmračnija poglavlja povijesti našega kontinenta”. U priopćenju je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova reklo kako je pozvalo austrijskog veleposlanika u ministarstvo u ponedjeljak u reakciji na kancelarove riječi.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je mađarskoj novinskoj agenciji MTI da te riječi “nisu dostojne jednog europskog čelnika 21. stoljeća”. Szijjarto je rekao kako Faymann već tjednima vodi “kampanju laži” protiv Mađarske. Optužio je Faymanna da otežava pronalaženje zajedničkog europskog rješenja za migrantsku krizu “dajući neodgovorne izjave koje stvaraju obmane i neopravdane snove kod ekonomskih imigranata”.

Related Posts