Orban piše Kavazoviću

Mađarski premijer Viktor Orban iskazao je duboko poštovanje poglavaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu Kavazoviću i pozvao ga u posjet Budimpešti unatoč oštrim kritikama što ih je reis Kavazović ranije uputio na račun predsjednika mađarske vlade, prenijeli su u četvrtak mediji u BiH.

Mađarski veleposlanik u BiH Jozsef Negyesi reisu Kavazoviću je predao osobno Orbanovo pismo kojim je mađarski premijer reagirao na ranije kritike što su iz Sarajeva stigle na njegovu adresu u kojima je, uz ostalo, rečeno kako on o islamu ne zna ništa, a o toj religiji širi predrasude. “Velika mi je čast i jako sam zahvalan, jer jedna i za mene vrlo poštovana osoba poput vas smatra moja razmišljanja vrijednim spomena. Ovaj osjećaj se ne mijenja ni unatoč tome što je vaša izjava o mojoj osobi i mojim mišljenjjima u biti nepovoljna”, birane su riječi iz Orbanova pisma čiji je sadržaj dostavljen medijima iz poglavarstva Islamske zajednice u BiH.

Rječnikom koji podsjeća na davna diplomatska vremena Orban je istaknuo kako duboko poštuje reisa Kavazovića i njegov narod “neovisno o tome što imaju različite interpretacije europske povijesti”. Kavazović je prošlog tjedna uputio otvoreno pismo Orbanu zbog tvrdnji mađarskog premijera, u intervjuu za njemački tjednik Focus, kako islam ne pripada Europi, odnosno kako je na europski kontinent “došao” iz drugih dijelova svijeta. Orban je u intervjuu Fokusu govorio i kako je muslimanskom svijetu uzaludno nametati zapadnu demokraciju argumentirajući to tvrdnjom kako je ona “sahranjena u arapskom proljeću”. Reis Kavazović poručio je pak kako Orban time otvoreno niječe načelo demokracije i istodobno iznevjerava duh kršćanstva.

To je, prema riječima reisa Kavazovića, “primjer demonstriranja štetnog neznanja o islamu u Europi i zastupanja krajnje spornih stajališta o demokraciji”. “Svako je neznanje štetno, a posebice ono koje javno zastupaju visoki politički dužnosnici koji imaju društvenu moć i ulogu javnog utjecaja na mišljenje drugih”, ocijenio je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana. Reis Kavazović dodao je kako je teško shvatiti da među Mađarima ima onih koji ne znaju da je islam “došao” u Europu baš poput kršćanstva ili židovske religije.

Orban se nije izravno branio od takvih optužbi, a u svom odgovoru konstatirao kako njegovi odnosi s reisom Kavazovićem “nisu počeli na najsretniji način” pa se ipak nada kako to neće biti zapreka budućoj suradnji. “Potvrđujem da su Mađarskoj i dalje u interesu prijateljstvo i suradnja naših naroda i da ćemo i dalje obavljati svoj posao u tom duhu”, napisao je mađarski premijer reisu-ul-ulemi Kavazoviću.

You may also like