Orban okuplja novu europsku grupaciju?

Bal vampira ili respektabilna snaga
Mađarski premijer bi radije ostao zajedno sa europskim pučanima. Ali, ako njegova stranka ipak bude posve izbačena već razmišlja o desnijoj alternativi. Tako mu danas stiže gost iz Italije, Matteo Salvini.

Zapravo, mađarski premijer Viktor Orban i talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini potječu iz različitih političkih krugova. Ali kad su se susreli proteklog ljeta, djelovali su kao stari prijatelji i suputnici. Srdačno su se grlili i mnogo zajedno smijali. Orban je Salvinija proglasio zvijezdom europske desne politike i to smišljeno, kao što to obično čini, nazvao ga “mojim herojem i prijatelju u sudbini, s kojim mogu dijeliti vlastita iskustva.”

Sastanak u kolovozu 2018. koji je pobudio veliku pažnju, bio je prvi veliki uvod u Orbanovu europsku predizbornu kampanju i istovremeno demonstrativna poruka svim kritičarima mađarskog premijera u Europskim pučkim strankama kojoj načelno pripada i Orbanova stranka Fidesz.

Sada, par tjedana što su Pučani privremeno suspendirali članstvo Fidesza u svojim redovima i uoči izbora za Europski parlament, Salvini ovog četvrtka (2.5.) prvi put stiže u Budimpeštu. Službeno ga je pozvao njegov mađarski kolega, ministar unutrašnjih poslova Sándor Pintér ali od stvarnog značaja je planirani susret Salvinija sa Orbanom.

Na upit Deutsche Wellea o terminima i sadržajima razgovora, glasnogovornik mađarske vlade nije htio ništa reći. Ali dnevnik „Magyar Nemzet” koji je blizak vladi i kojeg Orban često koristi za oglašavanje svojih planova je još prije dva tjedna u kratkoj vijesti objavio kako Orban i Salvini namjeravaju razgovarati o „mogućnostima suradnje u Europskom parlamentu”.

Sadržajno i po politici kakvu vodi, mađarski premijer je već odavno daleko bliži europskim ekstremnim desničarima nego kršćanskim demokratima Unije koji su okupljeni u Pučane i u koje se nominalno ubraja. I u ovoj predizbornoj kampanji za EP Orban opet raspreda teorije zavjere koje potječu od desničarskih ekstremista i koje se mogu naći i u pamfletima desničarskih terorista poput Brentona Tarranta i Andersa Breivika.

Tako Orban optužuje Europsku komisiju kako teži „razmjeni stanovništva” gdje bi kršćansko stanovništvo bilo zamijenjeno muslimanskim „gomilama jedne druge kulture i druge civilizacije”. Europski izbori utoliko odlučuju o propasti kršćanske civilizacije u Europi, uporno ponavlja Orban proteklih tjedana. Već sad su kršćani u Europi diskriminirani dok se potiču muslimanski doseljenici.

Takva retorike je nedavno prelila čašu i europskim Pučanima i dovela do suspenzije Fidesza, nakon što je tamo proteklih godina sve više raslo nezadovoljstvo Orbanovom politikom i antidemokratskog oblikovanja Mađarske. Doduše, Orban je ciljano izazivao sukob sa Pučanima, ali je i sam uvijek govorio kako bi radije ostao u njihovim redovima kako bi i njih preoblikovao je po svojoj volji.

Jer sa Pučanima je i Orbanov politički utjecaj u Europi mnogo veći nego u savezu sa europske ekstremne desnice. Sa mnogima od njih Orbanov Fidesz je dosad odbijao suradnju, uključujući i njemački AfD. Čak i kad je Matteo Salvini početkom travnja u Milanu pozvao na osnivanje „Saveza europskih naroda i nacija”, Orban i njegova stranka nisu se odazvali, makar su bili pozvani.

Orban se već dugo priprema za slučaj potpunog prekida suradnje sa europskim Pučanima. Sa jedne strane, njeguje intenzivne odnose sa poljskim PiS-om Jaroslawa Kaczynskog, makar je Orban znatno fleksibilniji od zagriženog ideologa Kaczynskog. Među njegovim novim saveznicima je i moćnik Rumunjske Liviu Dragnea, šef tamošnje i barem po nazivu Socijaldemokratske stranke PSD, koji sve više imitira Orbanove poruke i kampanje.

Ali najbliže „Planu B” mađarskog premijera je suradnja sa Salvinijem i njegovom društvu. Dapače: Orban sustavno gradi svoj položaj zvijezde i heroja u europske ekstremne desnice – i to uspješno, što svjedoče razna istraživanja javnog mnijenja o europskim političarima.

Jedan od europskih političara ekstremne desnice sa kojim Orban već dugo ima bliske i osobne kontakte je Geert Wilders. Wildersova supruga je Mađarica i zato on redovito dolazi u Mađarsku i pritom se povremeno i privatno susreće sa Orbanom. Oba političara ne kriju svoje prijateljstvo, a dobre veze Orban ima i sa bivšim savjetnikom Trumpa, Steveom Bannonom. Bannon Orbana proglašava “Trumpom prije Trumpa” i smatra ga jednim od najvažnijih europskih političara.

Orban ne strahuje niti od susreta sa doista krajnjom desnicom: prošlog ljeta se prilikom posjete rumunjskom Baile Tusnadu družio i zajednički fotografirao sa belgijskim neonacistima.

Nakon talijanskog populiste, već je dogovoren i slijedeći posjet nekog europskog desničarskog populiste Mađarskoj: ovog ponedjeljka na poziv Orbana stiže i austrijski zamjenik kancelara i šef FPÖ-a Heinz-Christian Strache. Mađarski tjednik “168 óra” ironično te sastanke naslovljava „Bal vampira”, piše DW.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je u petak poziv mađarskog premijera Viktora Orbana za suradnju s desnim, populističkim strankama nakon izbora za Europski parlament.

„Ja u potpunosti podržavam stajalište Manfreda Webera po kojem neće biti biti nikakve suradnje s desnim strankama nakon izbora“, rekla je njemačka kancelarka tijekom svog boravka u glavnom gradu Nigera Niameyu, gdje se trenutno nalazi u službenom posjetu.

You may also like