Home Europska unija Orban odlučan blokirati kvote za migrante

Orban odlučan blokirati kvote za migrante

by Agencije

Blokiranje obveznih kvota za prihvat migranata bit će prioritet mađarske vlade u predstojećem razdoblju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u mađarskom parlamentu u ponedjeljak. Mađarski kabinet sastat će se u srijedu kako bi razgovarao o tome kako spriječiti taj “pokušaj Bruxellesa da… redovito i u velikom broju relocira u Mađarsku ljude s kojima Mađari ne žele živjeti”, rekao je Orban, podnoseći zastupnicima izvješće o prošlotjednom summitu EU-a.

Idući summit EU-a planiran za ožujak pokazat će hoće li države članice prihvatiti automatsko primanje migranata, rekao je. Nova odredba bila bi “standardni mehanizam, koji bi u Mađarsku stalno slao migrante koje ona ne želi primiti i koje sada zaustavlja na svojim južnim granicama”, rekao je. Važna prekretnica na summitu, istaknuo je, bila je to što su europski čelnici prvi put prihvatili mađarski pristup za cijelu Europu i složili se da je zaustavljanje migranata prioritet.

Jasno je kazano da se vanjske granice EU-a mora zaštititi, dok su do sada na prvom mjestu bili zaštita izbjeglica i humanitarni razlozi, kazao je, ocijenivši da se EU sada nalazi u fazi u “kojoj je trebao biti prije godinu dana”. Države balkanske rute, uključujući Austriju, počele su se “kretati putem razuma”, smatra Orban. Istaknuo je također da fizičke prepreke na granici moraju biti pojačane i možda produžene, iako vlada još nije donijela odluku o tome.

Glede pregovora s Velikom Britanijom, Orban je kazao da su pravila o slobodi kretanja zaštićena zahvaljujući zemljama Višegradske skupine i da će i dalje vrijediti za cijelu Uniju i sve njezine građane.

One su sačuvale i pravo da socijalne naknade za radnike koji već uplaćuju doprinose u britanski sustav ne bi trebale biti pogođene promjenama, dodao je, objasnivši da su sporne naknade za građane iz drugih država članica koji ne plaćaju doprinose u Velikoj Britaniji. No čak ni oni neće izgubiti naknade, nego će one biti samo suspendirane i to samo ako to bude opravdano. Dodao je također da nova pravila neće vrijediti za radnike koji svakodnevno putuju na rad u drugu državu članicu.

Objasnio je također da će naknade za djecu također ostati na snazi, ali u slučajevima u kojima djeca žive u svojoj matičnoj državi a ne u Velikoj Britaniji bit će indeksirana prema standardima države u kojoj žive. To se konkretno odnosi na oko 220 mađarskih slučajeva. Orban je kazao da su dogovorene sve promjene koje su bile moguće bez promjena Ugovora o EU-u te da je sada na Britancima da odluče žele li ostati u EU. Za Mađarsku je čast da bude u istoj zajednici s Velikom Britanijom i bila bi sretna kada bi Velika Britanija ostala, zaključio je.

Nobelovu nagradu ove godine zaslužuju stanovnici talijanskog otoka Lampeduse i grčkoga otoka Lezbosa, izjavio je u ponedjeljak dobitnik Zlatnog medvjeda na 66. filmskom festivalu u Berlinu, Gianfranco Rosi. Žiri kojim je predsjedavala američka glumica Meryl Streep, glavnu nagradu popularnog Berlinalea dodijelio je Rosijevu dokumentarnom filmu” Vatra na moru” koji prikazuje život izbjeglica na Lampeduzi, otoku na koji je na putu prema zemljama Europske unije u prošlih dvadeset godina stiglo više tisuća izbjeglica, a pritom ih je na tisuće smrtno stradalo. “Dodjela Nobelove nagrade stanovnicima Lampeduse i Lezbosa bila bi ispravna odluka i značajna simbolična gesta jer je ne bi dobila jedna osoba već članovi zajednice”, napisao je Rosi u otvorenom pismu objavljenom u listu La Repubblica.

Pohvalio je stanovnike Lampeduse jer “ribarskim načinom razmišljanja” spremno “prihvaćaju sve što stiže s mora”, za razliku od “sramotnih fizičkih i psiholoških barijera što su ih pred izbjeglice postavile neke europske države”. Rosi je kazao i da je statuu Zlatnog medvjeda darovao liječniku Pietru Bartolu s Lampeduse, jednome od protagonista njegova filma. Dr. Bartolo prisustvovao je svečanoj dodjeli nagrada u Berlinu.

Related Posts