Orban: Masovna migracija protivna mađarskom ustavu

Mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak je kazao da vlada nije u situaciji da podrži masovnu migraciju koja bi bila proturječna ustavu usvojenom prije pet godina u kojem se, između ostalog, navodi kršćanstvo kao snaga za očuvanje nacije.

Orban je u mađarskom parlamentu u Budimpešti govorio na obilježavanju petogodišnjice usvajanja ustava. Podsjećajući na ustavnu obvezu zaštite mađarskih građana, premijer je kazao da “moramo znati tko želi doći u našu zemlju i zašto, a mi imamo pravo odlučiti s kim želimo živjeti zajedno, a s kim ne”. Dodao je da odredbe “Schengena 2.0” služe zaštiti vanjskih granica Europe te da oni koji žele doći u Europu moraju proći postupak evaluacije izvan granica kontinenta.

Također, poručio je Orban, “odgovore na demografske izazove i izazove vezane uz slobodno tržište moraju dati same suverene države”. Mađarska i ostale srednjoeuropske zemlje su sposobnije iznjedriti “održive odgovore na razne krize” jer su te države spremnije za akciju od ostalih zemalja. Razlog tome je, tvrdi Orban, što Mađarska ima moderan ustav koji nudi odgovore na to “od kuda Mađari dolaze, gdje su sada i kamo idu”, dok je Europa u stanju “poricanja svoje prošlosti i budućnosti te opterećena mučenjem same sebe”. To je vidljivo, zaključio je, iz čestih napada Europe na njegovu zemlju i Poljsku.

Jordanska kraljica Rania, u čijoj su se zemlji sklonile stotine tisuća sirijskih izbjeglica, zatražila je u ponedjeljak na grčkom otoku Lezbosu da se otvore legalni putevi za migrante koji žele otići u Europu. “Brojne humanitarne organizacije su izrazile duboku zabrinutost sporazumom EU-Turska”, rekla je kraljica Rania nakon posjeta izbjegličkom centru Kara Tepe.

Ocijenila je da je taj sporazum bez sumnje potaknuo izbjeglice da krenu opasnijim putevima. “Ključno je pronaći alternativne legalne puteve, sigurnije i učinkovitije i trajna rješenja za izbjeglice koji žele ići u Europu ili u sigurnije regije”, naglasila je kraljica. “Ova izvanredna kriza zahtijeva izvanredni odgovor, to je ljudska tragedija, a ne samo pitanje sporazuma i granica”, rekla je na konferenciji za novinare.

Podsjetila je da se ta kriza ne odnosi samo na jednu zemlju i zahvalila je Grčkoj što je pokazala veliku podršku izbjeglicama, bez obzira na financijsku krizu kroz koju prolazi. U Grčkoj se trenutačno nalazi 54.000 migranata, od kojih je 8.000 stiglo nakon 20. ožujka.

You may also like