Orah u priopćenju: Tražimo zaštitu rafinerija

Zagreb –“U ORAH-u s velikom zabrinutošću pratimo vijesti o mogućnosti da se u Hrvatskoj crpljena nafta umjesto u domaćim rafinerijama prerađuje u rafinerijama izvan Republike Hrvatske.

Ovakve najave u situaciji zatvaranja rafinerije u Sisku smatramo krajnjom nebrigom, pa čak i izdajom nacionalnih interesa te tražimo Vladu Republike Hrvatske da korištenjem svojih vlasničkih prava u INA-i učini sve kako bi spriječila ovaj iznimno štetan scenarij. Vlada RH mora odlučno i odgovorno reagirati kroz sustav kontrolinga Nadzornog odbora te nametnuti kao prioritetnu temu rješavanje pitanja sudbine Sisačke i Riječke rafinerije. Od INA d.d. nužno treba tražiti operativni plan prerade nafte za 2015. godinu te donošenje Strategije za idućih pet godina.

ORAH traži jasno očitovanje predstavnika Hrvatske u INA-i o ulaganjima u Rafineriju Sisak i Rijeka, sukladno operativnom Strateškom planu prerade nafte te na koji se način planira podići konkurentnost INA-e u odnosu na okruženje. Kao stranka koja promiče politiku održivog razvoja upozoravamo da prerada hrvatske nafte u rafinerijama izvan Hrvatske osim gubitka za gospodarstvo, gubitka dijela energetske neovisnosti te povećanja nezaposlenosti predstavlja i okolišni rizik jer bi se promet dodatno opteretio transportom opasnih tvari čime se dovodi u opasnost zagađenje okoliša u potencijalno akcidentnim situacijama.

Posljednje najave iz INA-e, nažalost, potvrđuju bojazan ORaH-a da je na djelu sustavno tehničko i tehnološko devastiranje INA d.d. kroz kontinuirani izostanak ulaganja u proizvodne kapacitete. Smatramo da je mogućnost prerade nafte u vanjskim postrojenjima namjerno daljnje slabljenje kompanije. Stoga tražimo da Vlada RH izvijesti javnost o načinu rješavanja i budućnosti rada INA d.d., čime se istovremeno brane i radna mjesta zaposlenika INA d.d.”

You may also like