ORaH, lavirajući između zelene alternative i pričuve SDP-a, propao

U vrijeme kada sve više postajemo svjesni koliko je bitno brinuti se o očuvanju prirode, kada nas je i dugogodišnja okrutna kriza natjerala da se sve više okrećemo korištenju obnovljivih izvora energije i kada su se zelene stranke u Europi uspjele nametnuti kao jake političke snage, jedina do sada relevantna i utjecajna specijalizirano zelena politička stranka u nas – ORaH – na izborima nije uspjela osvojiti nijedan saborski mandat.

A prije godinu i pol činilo se da će upravo ORaH biti ono što je danas Most. Kako nam se i zašto na kraju dogodilo da će nam novi saziv Sabora biti bez ijednog zastupnika zelenih? “Dva su razloga tome. Kao prvo, važno je navesti paralelu s Francuskom koja je u tom smislu bila prilično zaostala jer su se u njezinu parlamentu zeleni pojavili tek prije četiri godine, za razliku od Njemačke koja već 33 godine ima zastupnike zelenih. Francuska je, kao i Hrvatska, duboko ideologizirana zemlja pa postmoderne ideje i opcije, poput one ekološke, nemaju previše prostora. A drugo, ORaH je cijelo vrijeme bio percipiran kao rezervni SDP. Iz te dvojnosti stranke, zelena i rezervni SDP, ORaH nije znao izaći, niti je izašao, na dobar način. ORaH-ovci su stalno htjeli pokazivati da su socijaldemokrati, a nisu stalno pokazivali da su zeleni i nisu znali nametnuti zelene teme”, kazao je politički analitičar Žarko Puhovski dodavši da je ORaH-u znatno odmogla i pojava “šatorske inicijative” koja je zaoštrila i radikalizirala situaciju u zemlji. A za zelene teme, ideje, inicijative i rasprave o ekologiji, smatra Puhovski, potrebni su mirnodopski uvjeti, donosi Večernji list.

I što sad? Hoće li ORaH preživjeti izborni debakl? Je li Mirela Holy bila prava osoba za političarku zelenih? Hoće li se, i treba li se, na zelenoj političkoj sceni pojaviti netko drugi, novi? I kada bismo mogli dočekati da u Saboru imamo jaku zelenu opciju? “ORaH čeka slaba sudbina. Predstoje mu unutarstranačke podjele. U ORaH-u će se morati ponovo organizirati kako bi uopće opstali i izbjegli moguće gašenje. Što se tiče Holy, sad se pokazalo da ORaH ne može s njom, ali, pogotovo, ni bez nje. Uz ovakav ORaH, s vremenom će se naći netko tko će opet nametnuti zelenu politiku. Za to, pogotovo u ovim okolnostima, postoji šansa, potreba i niša, a vremena se ima četiri godine, do idućih izbora”, uzvratio je Puhovski o dosadašnjoj liderici zelenih i mogućnosti pojave nekog njihova novog vođe.

You may also like