Optužnice iz BIH imaju za cilj političku destabilizaciju Hrvatske

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je izjavio da nema službenu potvrdu da je i njegovo ime na optužnicama iz BiH kojima se terete pripadnici HVO-a i HV-a, a cijeli slučaj, koji je u središtu javnosti nakon uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju, ocijenio je političkim procesom s ciljem destabilizacije Hrvatske.

Krstičević je u izjavi novinarima u Banskim dvorima rekao kako ne zna je li i on na optužnicama iz BiH, ali da o tome čita u novinama. “Čitam o tome već 15 godina, a gdje je istina ne znam”, rekao je te na upit novinara kazao kako od službenih institucija nije dobio nikakvu informaciju je li na optužnicama.

Novinari su ga pitali hoće i putovati u BiH, a on je odgovorio da je slobodan čovjek te da se osjeća slobodno. Cijeli slučaj vidi kao politički proces s ciljem destabilizacije Hrvatske. “Jasno je da se radi o jednoj strategiji, jednom političkom procesu s ciljem da se destabilizira Hrvatska, da se nesigurnost unese u branitelje i taj proces dugo traje”, rekao je.

Zadaća je države, dodao je, da na to odgovori nizom mjera. “Hrvatska je članica NATO-a i Europske unije i preko naših saveznika moramo snažno zaštititi sigurnost svakog našeg čovjeka i moramo snažno zaštititi hrvatske nacionalne interese. Vjerujem u Hrvatsku, vjerujem da Vlada i država mogu to učiniti”, dodao je.

U tom kontekstu istaknuo je i važnost pokretanja postupka izrade strategije nacionalne sigurnosti i zakona o sustavu domovinske sigurnosti, o čemu je Vlada odluku donijela na današnjoj sjednici.

Povjerenstva, koja je tim povodom Vlada osnovala, a kojima je Krstičević na čelu, kazao je, radit će na tome da se stvori sustav nacionalne sigurnosti koji polazi od sigurnosti građana kao pojedinca.

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo ocijenio je u intervjuu za BH Radio da je reakcija službenog Zagreba oko uhićenja pripadnika i časnika HVO-a u Orašju bila ishitrena i panična te da su time odmogli osumnjičenima jer su stvorili pritisak na rad sudova. “Oni su bili ishitreni, oni su bili panični i jednostavno nepromišljeni. Državni vrh Hrvatske je tako reagirao ne zbog toga što bi tim reakcijama eventualno pomogao tim ljudima. Dapače, ja smatram da im je odmogao jer je stavio pod politički pritisak sudove u Bosni i Hercegovini”, rekao je Nobilo. Dodao je da su hrvatske institucije podigle buku kako bi se obranile ‘političke pozicije, a ne s ciljem pomoći konkretnim ljudima ili razrješenja cijele situacije’.

Po Nobilovu mišljenju uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju nije tema za moguću sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske koju je najavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarević. “Ja mislim da ovo uopće nije tema za Vijeće. Ona (predsjednica) kaže da je Orašje primjer borbe Bošnjaka i Hrvata protiv Miloševićeve agresije. To nije tema kod ratnog zločina. Vi možete biti u pravednom obrambenom ratu i napraviti ratni zločin”, smatra odvjetnik Nobilo.

Pojasnio je da se po njemu radi o kazneno pravnom postupku u kojemu Hrvatska jedino može pomoći pravnim sredstvima “ako Hrvatska smatra da treba pomoći okrivljenicima koji su hrvatski državljani, a to je da u skladu sa svojim konzularnim ovlastima, Bečkom konvencijom, upute promatrače na taj postupak, otvore arhive, pomognu obrani, da postavi nadležnog u cijeloj obrani, da dođe do svih svjedoka i svih dokumenata. To su načini na koji možete pomoći”, istaknuo je odvjetnik Nobilo. Za njega je najvažnije individualizirati odgovornost te zločine promatrati bez obzira na nacionalnu pripadnost čime se podižu nacionalne i političke napetosti.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je izjavio kako je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade sve ministre izvijestio što Vlada čini vezano uz uhićenje deset pripadnika HVO-a u Orašju, istaknuvši da su sva resorna ministarstva i tijela ozbiljno shvatila taj problem.

Nakon sjednice Vlade novinari su Medveda pitali i ima li informaciju da je u pripremi još neka optužnica, na što im je odgovorio da se u Vladi zasad bave pitanjem uhićenja deset osoba i svemu što je prethodilo uhićenju, zbog čega svako ministarstvo i organizacija postupaju vrlo odgovorno u okviru svojih nadležnosti. “Kao nadležni ministar za hrvatske branitelje, itekako imam svoju ulogu i vrlo odgovorno ćemo odraditi svaki posao koji je u našoj nadležnosti”, dodao je Medved.

Nije želio komentirati trebaju li primjerice hrvatski generali Ante Gotovina i Damir Krstičević biti u strahu da će biti uhićeni. “Imali ste priliku čuti predsjednika Vlade koji je jasno iznio stav i organizaciju vezano za taj predmet”, kazao je Medved.

Dodao je da je razgovarao s hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te da će nastaviti razgovore. I ovaj puta hrvatski branitelji kao partneri i ministarstvo zajedno djeluju u cilju iznalaženja odgovarajućih mjera kako se ovo više ne bi dogodilo, odnosno kako bi odradili posao s ciljem omogućavanja pravne i socijalne sigurnosti hrvatskih branitelja, poručio je Medved.

You may also like