Home Hrvatska Optužnica protiv Bandića u aferi štandovi pred optužnim vijećem ipak prije lokalnih izbora

Optužnica protiv Bandića u aferi štandovi pred optužnim vijećem ipak prije lokalnih izbora

by Agencije

Optužnica protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u aferi štandovi ipak će se pred optužnim vijećem Županijskog suda naći prije predstojećih lokalnih izbora pa je moguće da u utrku za novi mandat Bandić uđe s pravomoćnom optužnicom za korupciju.

Nova sjednica optužnog vijeća zakazana je za 2. svibnja, nakon što je odbijen prijedlog Bandićeve obrane za izuzećem sutkinje Tanje Pavelin Borzić, doznaje se na sudu.

Izuzeće sutkinje koja je još 2015. odbacila optužnicu u ovom slučaju Bandićev novi odvjetnik Predrag Ilić zatražio je 23. veljače, uz tvrdnju da mu nije dan primjeren rok za pripremanje obrane.

Tjedan ranije sjednica optužnog vijeća odgođena je jer su odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković Bandiću otkazali punomoć u ovom slučaju iako ga i dalje zastupaju u aferi Agram, a početkom veljače sjednica nije održana zbog nedolaska Bandićeva suoptuženika i bliskog suradnika Ivice Lovrića.

Bandić je u slučaju štandovi optužen da je s Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Prvu optužnicu protiv Bandića u ovom slučaju optužno vijeće sutkinje Tanje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju”.

U prosincu prošle godine Vrhovni sud odbio je i Bandićevu žalbu da se iz spisa u aferi štandovi izdvoje iskazi svjedoka koje je tijekom istrage tužiteljstvo ispitalo bez nazočnosti obrane optuženika. Kada je obrana u listopadu tražila izdvajanje navodno nezakonitih dokaza, Uskok je tvrdio da je riječ o odugovlačenju postupka. No, Bandićeva odvjetnica Jadranka Sloković to je odbacila ističući da je riječ o povredi prava na dobru obranu.

Related Posts