Optužena tri srpska policajca zbog ratnih zločina

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv četvorice pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba zbog ratnih zločina nad Bošnjacima na području mjesta Janja u sjeveroistočnoj Bosni, a jedan od optuženika je i Branislav Trišić, aktivni pripadnik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Uz Trišića (54), optužnica je podignuta i protiv Zorana Bogdanovića (55), Milana Đokića (65) i Ljubiše Ikića (63). Tereti ih se da su u razdoblju od 1992. do 1994. godine kao zapovjednici ili pripadnici policijske postaje u Janji teško kršili međunarodno humanitarno pravo i međunarodne konvencije o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba. Optuženi su za protuzakonita zatočenja civila koji su pritom bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom zlostavljanju. Jedna od uhićenih osoba je umrla od posljedica mučenja, dok su druge pretrpjele trajne posljedice.

Uz nasilje nad Bošnjacima u Janji, lokalne srpske vlasti su ih primoravale na iseljavanje s tog područja, pri čemu su prognanici za odlazak morali plaćati i posebne novčane naknade. Stanovništvo koje je ostalo odvođeno je na prisilne radove ili je pak korišteno kao živi štit na crtama bojišnice prema Armiji BiH.  Tužiteljstvo je najavilo kako će krivnju optuženih dokazivati izvođenjem 56 svjedoka zločina.

You may also like