Optužbe protiv kandidata za Vrhovni sud su političke

Optužbe za spolno zlostavljanje protiv sudca Bretta Kavanaugha, kandidata Donalda Trumpa za Vrhovni sud Sjedinjenih Država, “isključivo su političke” naravi, istaknuo je u ponedjeljak u New Yorku američki predsjednik.
“To je izniman čovjek s prošlosti bez mrlja”, “sjajna osoba”, rekao je Trump o konzervativnom sudcu. “Sve ovo dolazi iznenada i po mom mišljenju isključivo je političke naravi”, rekao je predsjednik Trump, istaknuvši da se optužbe iznose trideset godina nakon navodnog počinjenja djela.

Časopis New Yorker je u nedjelju objavio svjedočanstvo sudčeve bivše kolegice s fakulteta Deborah Ramirez (53) koja ga optužuje za napastovanje. Na zabavi 80-ih mladi Kavanaugh ju je navodno prisilio da mu dodiruje intimne dijelove čemu se ona opirala, što sudac odlučno niječe. Tjedan dana prije, bivša poznanica iz srednjoškolskih dana Christine Blasey Ford (51) izjavila je za Washington Post da ju je Kavanaugh početkom 80-ih gurnuo na postelju i pokušao je svući. I to je odlučno demantirao.

Pravni odbor Senata zadužen za proučavanje kandidatura za Vrhovni sud, treba u četvrtak javno saslušati sudca i Blasey Ford, znanstvenicu na polju psihologije. Nekoliko tjedana prije izbora na sredini mandata koje demokrati žele pretvoriti u referendum protiv Trumpa, ta bi saslušanja mogla utjecati na izbore.

Osim toga, potvrda sudca Kavanaugha omogućila bi premoć konzervativaca u Vrhovnom sudu na dulji niz godina. To najviše sudsko tijelo u SAD-u odlučuje o važnim pitanjima za američko društvo kao što su nošenje oružja, istospolni brak, pobačaj, pozitivna diskriminacija i slično.

You may also like

0 comments