Home TribinaAnalize Optimizam zbog rasta ljetne potražnje blago podigao cijenu nafte

Optimizam zbog rasta ljetne potražnje blago podigao cijenu nafte

by Energypress.net

Jači dolar i FED u drugom planu

Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima 80 dolara budući da su među ulagačima prevagnule procjene o snažnoj ljetnoj potražnji, potisnuvši u drugi plan jači dolar i opreznije špekulacije o sniženju kamatnih stopa u SAD-u. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 80,15 dolara, a na američkom tržištu 76,10 dolara.

Raspoloženje na naftnim tržištima prigušio je na kraju prošlog tjedna ubrzani tempo zapošljavanja u SAD-u, prema podacima ministarstva rada za svibanj, potaknuvši iznova nagađanja da bi središnja banka mogla odgoditi zbog snižavanje troškova zaduživanja kako bi spriječila opetovano jačanje inflacije.

Dolar je u takvom okruženju ojačao, a u ponedjeljak poticaj mu je bila i objava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da će zbog loših rezultata na izborima za Europski parlament raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Jači dolar koči potražnju za naftom budući da nagriza kupovnu moć ulagača s drugim valutama.

Analitičari američke investicijske banke Goldman Sachs očekuju pak solidnu potražnju u ljetnoj sezoni putovanja i manjak na tržištu od 1,3 milijuna barela dnevno u trećem tromjesečju.

Tako su se približili stajalištu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika koji u očekivanju oporavka potražnje planiraju povećati opskrbu pred kraj godine i u 2025., prema planu objavljenom pretprošlog vikenda. Njihova odluka bila je uteg cijenama u prvoj polovini prošlog tjedna pa su saudijski i ruski dužnosnici naglasili da po potrebi mogu i prilagoditi odluku.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 56 centi, na 80,37 dolara.

Related Posts