Optimizam vezano uz zbrinjavanje varaždinskog otpada

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller optimističan je u vezi sa skorim zbrinjavanjem više od 100 tisuća tona baliranog otpada koji je već nekoliko godina na samom ulazu u Varaždin.

Odgovarajući na novinarska pitanja za obilaska varaždinske tvrtke Solvis, Sven Mueller je potvrdio da grad Varaždin, Varaždinska županije, mjerodavno ministarstvo i Fond zajedno rade na rješavanju tog problema. Mueller je rekao kako gradska vlast ima političku volju da se taj problem riješi. Ocijenio je da je upravo nedostatak političke volje dosad sprječavao rješavanje problema koji stoji oko 115 milijuna kuna.

Objasnio je da je grad Varaždin u fazi dobivanja “svih potrebnih tehničkih i pravnih podloga” da bi se mogao provesti projekt koji bi Fond mogao sufinancirati do 60 posto, to jest do 70 milijuna kuna. Prošlo je mnogo vremena, ali grad je sada s mjerodavnim ministarstvom i Fondom napravio koncept po kojem će se koncesionarski ugovor morati prilagoditi novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, rekao je Mueller. “Zahtjev je u postupku, nadam se da ćemo biti brzi i da smo blizu uspjeha”, rekao je, dodajući da će Fond odluku o sufinanciranju donijeti kad se ispune svi uvjeti. Optimizam temelji na tome što prvi put posao u istome smjeru vode grad, Varaždinska županija, mjerodavno ministarstvo i Fond.

Potvrdio je da Fond može odobriti sufinanciranje za vrijeme tehničke Vlade jer je to izvanproračunski novac pa odluke vezano uz to ne utječu na proračun. Tehnička Vlada može donijeti takvu odluku – zaključio je Mueller. Na dodatno novinarsko pitanje potvrdio je da je od grada Varaždina primio dokumentaciju – analizu i novi plan zbrinjavanja baliranog otpada. Naime, taj je zahtjev preduvjet da se ostvari tehnička i pravna podloga za odobravanje sufinanciranja. Zaključio je da su svi na dobrom putu konačnog rješenja, ali nije želio odrediti rokove jer se problem provlači već godinama.

Problem otpada u Varaždinu traje godinama. Nakon što je prvotno posao zbrinjavanja otpada trebala dobiti tvrtka T7 VIS Davora Patafte, a otpad se trebao zbrinuti u MBO pogonu, cijeli se slučaj našao pod istragom državnog odvjetništva, što je rezultiralo privođenjem aktera cijele priče, među kojima i tadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka. U međuvremenu aktualna gradska vlast, to jest varaždinsko Gradsko vijeće u ožujku 2013. dodijelilo je koncesiju za zbrinjavanje otpada zajednici ponuditelja – tvrtkama CE-ZA-R, Eko flor plusu iz Varaždina, Komunalcu “Davor” i Održivom razvoju. No, ugovor je tada predviđao samo odvoz otpada iz Varaždina bez njegova trajnog zbrinjavanja, što Fond po zakonu ne može sufinancirati.

Zbrinjavanje otpada na odlagalištu u Brezju bila je točka dnevnog reda današnje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća. Gradonačelnik Goran Habuš je rekao da je koncesionar završio plan zbrinjavanja otpada te da je sva dokumentacija otišla u Fond. “Ispoštovali smo sve što se tražilo da bismo osigurali 60 posto sufinanciranja od Fonda. To je 60 milijuna kuna s PDV-om, a građani neće platiti niti lipe na svojim računima. Grad će 30 milijuna kuna osigurati kreditom od HBOR-a”, rekao je Habuš te dodao da su sada na potezu Fond, Ministarstvo i Vlada da daju suglasnost za sufinanciranje zbrinjavanja varaždinskog otpada.

Kako se radilo samo o informaciji vijećnici su je “primili na znanje”. Ladislav Ilčić iz Hrasta i nezavisni vijećnik Zlatan Avar u raspravi su iskazali skeptičnost prema rješavanju dugogodišnjeg varaždinskog problema s otpadom.

You may also like