Home Energetika Optimizam na tržištima dionica zbog kineskog smanjenja vojske stabilizirale cijenu nafte

Optimizam na tržištima dionica zbog kineskog smanjenja vojske stabilizirale cijenu nafte

by admin

Cijene barela nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 50 dolara, budući da je optimizam na tržištima dionica neutralizirao utjecaj povećanih zaliha nafte u SAD-u i jačeg dolara.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,35 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 46,23 dolara. Kineska su tržišta danas zatvorena zbog praznika, što je zauzdalo snažne oscilacije cijena nafte budući da je donijelo predah od razočaravajućih vijesti s potencijalnim negativnim utjecajem po potražnju za naftom. Burzovni indeksi u Europi i Aziji porasli su i pružili podršku cijenama nafte.

Tržište se smiruje nakon ekstremnih oscilacija, zaključuje Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa, dodajući da praznici u najvećim potrošačima Kini i SAD-u prigušuju apetit za rizičnim ulaganjima. “Vjerojatno se počinjemo stabilizirati” nakon nekoliko dana oštrih skokova cijena, ustvrdio je Jakob. Na američkom su tržištu cijene u tri radna dana do zatvaranja u ponedjeljak poskočile čak 27,5 posto, najsnažnije od kolovoza 1990., nakon što su početkom prošloga tjedna potonule na najnižu razinu u šest i pol godina od 37,75 dolara za barel, podsjeća Reuters.

Velike su amplitude zabilježene i na londonskom tržištu, uz skok cijena u posljednjem tjednu kolovoza za 28 posto i jučerašnje kratkotrajno klizanje na samo 47,74 dolara za barel. U fokusu je danas bio i neočekivani skok zaliha u SAD-u u poršlom tjednu, za čak 4,7 milijuna barela, najviše od travnja, pokazuju službeni podaci američke vlade. Analitičari su očekivali da se razina zaliha neće znatnije mijenjati.

Snažniji dolar također pritišće cijene nafte, budući da roba sa cijenama izraženim u zelenoj novčanici poskupljuje za imatelje ostalih valuta, što prigušuje potražnju. Pozornost se sada preusmjerava na nove podatke iz američkog gospodarstva, posebno izvješće o zapošljavanju koje će biti objavljeno u petak. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 45,53 dolara, što znači da je pala 2,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts