Optimizam glede pregovora SAD-a i Kine

Cijene na tržištu
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 59 dolara nakon signala iz Kine o napretku u trgovinskim pregovorima sa SAD-om.

Kina i Sjedinjene Države postigli su napredak u trgovinskim pregovorima, izjavio je danas zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng, dodajući da bi se svi problemi mogli riješiti budu li se dvije strane međusobno uvažavale.

Kina želi uvesti nove carine na američki uvoz u vrijednosti 2,4 milijarde dolara u sporu oko subvencija pokrenutom pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO), prema dokumentu objavljenom u Ženevi.

U sporu pokrenutom 2012. godine Kina se žalila WTO-u na carine koje je Washington uveo kako bi ublažio efekte navodnih kineskih subvencija poduzećima u državnom vlasništvu. Arbitri WTO-a utvrdili su da američke carine nisu u skladu s međunarodnim trgovinskim propisima i Washington ih je prilagodio.

Kina je potom izrazila nezadovoljstvo prilagođenim američkim carinama i WTO je u srpnju potvrdio da Washington nije adekvatno primijenio njihove prethodne presude. Prema WTO-ovim propisima, Peking sada može odgovoriti uvođenjem carina na američki uvoz. Početkom idućeg tjedna WTO će razmotriti kineski prijedlog o uvođenju carina na uvoz američke robe u vrijednosti 2,4 milijarde dolara .

Konačnu odluku o ukupnoj vrijednosti američke robe na koju Peking može uvesti carine donijet će arbitri WTO-a, napominje dpa.

Izrazitiji rast cijena zakočila je danas i zabrinutost za svjetsko gospodarstvo. U prošlom je tjednu Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao da će zbog američko-kineskog trgovinskog rata i trgovinskih sporova širom svijeta svjetsko gospodarstvo ove godine porasti tri posto, najslabije od globalne financijske krize prije deset godina.

Slabiji gospodarski rast znači i slabiju potražnju za robom poput nafte. Cijene pritišće i očekivanje da će najnovija izvješća pokazati rast američkih zaliha sirove nafte, šesti tjedan zaredom. Zalihe derivata i benzina vjerojatno su pale, prema Reutersovom istraživanju. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće sutra a vlada u četvrtak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice među neovisnim proizvođačima, predvođene Rusijom, obvezale su se ograničavati opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno do ožujka 2020. OPEC+ ponovo će se sastati 5. i 6. prosinca.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je da će u sljedećih nekoliko godina američka proizvodnja nafte vjerojatno dosegnuti vrhunac, dok trenutne cijene nafte ograničavaju stope rasta. Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 59,50 dolara, što znači da je pala 56 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like