Optima Telekom ostvarila dobit o 4 milijuna kuna

Optima Telekom je u prvom tromjesečju ove godine ostvario neto dobit od 4,02 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je poslovao s gubitkom od 2,4 milijuna kuna.

Kako se navodi u priopćenju tvrtke, u prvom kvartalu ove godine ostvaren je rast prihoda od telekomunikacijskih usluga za pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kao razloge značajnog rasta prihoda u Optima Telekomu navode porast prihoda od interkonekcije (30,4 posto), interneta (17,8 posto) i multimedije (5,9 posto) te podatkovnih prihoda (22,7 posto) čime je zaustavljen trend pada prihoda iz proteklih razdoblja.

S druge strane, povećanje prihoda umanjeno je padom prihoda od javne govorne usluge za 15,5 posto, kao posljedica općeg trenda pada korištenja javne govorne usluge na globalnoj razini. “Nakon ostvarenja pozitivne neto dobiti, rasta EBITDA i smanjenja rashoda u prethodnim periodima, u prvom kvartalu ove godine ostvarili smo i rast ukupnih prihoda. Time su ispunjena sva naša očekivanja koja su bila utemeljena prvenstveno na većem priljevu novih korisnika, odnosno manjem odljevu postojećih. Poslovanje je sada u potpunosti stabilizirano što nam omogućuje da se maksimalno posvetimo korisnicima i daljnjem poboljšanju korisničkog iskustva”, kazao je predsjednik Uprave Optima Telekoma Zoran Kežman.

Kao rezultat porasta prihoda te nižih jednokratnih stavki ostvaren je porast operativne dobiti (EBITDA) za 3 posto u odnosu na prvi kvartal 2015., odnosno isti je ostvaren u visini od 23,1 milijuna kuna. Izuzimanjem jednokratnih stavki, EBITDA je niža za 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani zbog povećanja ulaganja u marketinške aktivnosti i pojačane akvizicije novih korisnika.

Dobro poslovanje omogućilo je i daljnja kapitalna ulaganja koja su u prva tri mjeseca ove godine iznosila 13,5 milijuna kuna, od čega je 9,7 milijuna kuna uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV i internet usluga rezidencijalnim korisnicima te opremu za spajanje poslovnih korisnika, ističu u tvrtki. Navode i kako će Optima Telekom i u nastavku ove godine biti usmjeren na unapređenje svoje ponude, poboljšanje korisničkog iskustva i daljnje jačanje tržišne pozicije.

You may also like