Opskrba iz RUsije ponovno u fokusu svjetskih burzi

Rusija prijeti obustavom

Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 90 dolara budući da su se trgovci ponovo fokusirali na prijetnju Rusije da će obustaviti izvoz energenata zemljama koje ograniče njihove cijene. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 89,94 dolara, a na američkom tržištu barelom se trgovalo po 83,3 dolara.

Trgovce su jučer uznemirili podaci iz Kine koji su pokazali pad uvoza nafte u kolovozu za 9,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, odražavajući pritisak strogih mjera suzbijanja covida 19.

Kinesko gospodarsko središte Chengdu produljilo je u četvrtak mjere karantene za većinu od više od 21 milijun stanovnika kako bi spriječilo širenje covida 19, a milijuni građana u drugim dijelovima Kine trebali bi izbjegavati putovanja tijekom nadolazećih praznika.

Tržišta brinu i i najave podizanja kamatnih stopa u eurozoni i SAD-u, koje bi mogle zakočiti gospodarstvo i potražnju za naftom.

Europska središnja banka podigla je danas kamatne stope za tri četvrtine postotnog boda, unatoč prijetnji recesije, kako bi obuzdala visoku inflaciju.

Glavni su razlozi pada cijena “kontinuirana zabrinutost za potražnju zbog podignutih kamatnih stopa središnjih banaka koje bi, kroteći inflaciju, mogle ubiti rast, i kontinuirani ekonomski problemi u Kini zbog politike nulte tolerancije prema covidu”, tumači Ole Hansen iz Saxo Banka.

Danas je ipak prevladala zabrinutost za opskrbu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak zaprijetio da će zaustaviti izvoz nafte i plina zemljama koje ograniče cijene ruskih energenata.

Nekoliko sati kasnije EU je predložio ograničenje cijena ruskog plina, povećavši rizik racioniranja potrošnje ove zime ako Moskva prijetnju provede u djelo. Ruski Gazprom je već obustavio isporuke plinovodom Sjeverni tok 1, znatno smanjivši opskrbu Europe.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu pojeftinio 3,07 dolara, na 95,96 dolara.

You may also like