Oprezno trgovanje zbog mlakih rezultata kompanija

Makroekonomija u fokusu

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks porastao, dok je S&P 500 blago pao, nakon opreznog trgovanja jer poslovni rezultati kompanija nisu loši, ali nisu ni impresivni.

Na samom početku trgovanja na burzi je bilo tehničkih problema, što je utjecalo na cijene dionica više od 80 kompanija, među kojima Walmarta i Nike, a zbog čega je Komisija za vrijednosne papire (SEC) pokrenula istragu.

Kada su problemi riješeni, u fokusu ulagača bili su poslovni rezultati kompanija. Izvješća su dosad objavile 72 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je 65 posto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok se još početkom godine očekivao pad zarada za 1,6 posto.

Makroekonomski podaci pokazali su, pak, da su aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru SAD-a u prvim tjednima ove godine oslabile, što pokazuje da povećanje kamata američke središnje banke izaziva slabljenje potražnje.

A to podržava tezu da će američka središnja banka na sjednici u veljači kamate povećati za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Uz to, podršku tržištu pruža nada ulagača da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od 5 posto, premda većina čelnika Feda poručuje da će trebati povećati kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno, a indeksi stagniraju dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište u jednom ili drugom smjeru. Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon tri dana rasta, dok ulagači čekaju vijesti iz domaćih kompanija.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom i dosegnule najviše razine u sedam mjeseci, a po rastu predvode tržišta na kojima se proteklih dana zbog Lunarne nove godine nije radilo.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,29 posto, na 86,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,19 posto, na 80,30 dolara.

You may also like