Oprezna trgovina zbog FED-a i Grčke

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer se ulagači plaše mogućeg povećanja kamata u SAD-u već u rujnu i bankrota Grčke. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,3 posto, na 17.898 bodova, a S&P 500 indeks 0,1 posto, na 2.094 boda. Nasdaq indeks pao je, pak, treći tjedan zaredom, za 0,3 posto, na 5.051 bod.

Niz posljednjih makroekonomskih podataka pokazuje da američko gospodarstvo hvata zamah nakon pada u prvom tromjesečju, što znači da se bliži vrijeme kada će američka središnja banka, po prvi puta nakon osam godina, povećati ključne kamatne stope. “Solidni gospodarski podaci naveli su ulagače na oprez, posebice stoga što nas dijeli samo nekoliko dana od sjednice Feda”, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott. Idućega tjedna čelnici Feda održat će posljednju sjednicu prije ljetne stanke, a nakon sjednice predsjednica središnje banke Janet Yellen govorit će na konferenciji za novinare.

Analitičari očekuju da će Yellen ponoviti kako povećanje kamata ovisi o makroekonomskim pokazateljima i da očekuje nastavak oporavka gospodarstva. Mnogi analitičari smatraju da će Fed kamate povećati u rujnu, što bi prekinulo dotok jeftinog novca na tržište dionica. Ulagači su oprezni i zbog zastoja u pregovorima između Atene i njezinih kreditora u vezi rješavanja grčkih dužničkih problema. MMF se u četvrtak povukao iz pregovora jer smatra da nema približavanja stajališta oko reformi koje bi grčka vlada trebala poduzeti u zamjenu za financijsku pomoć. Premda grčka vlada poručuje kako dogovor nikada nije bio bliže, dužnosnici Europske unije kazali su da su održali prvu službenu raspravu o najgorem mogućem scenariju.

Grčka vlada i predstavnici triju institucija – MMF-a, Europske komisije i Europske središnje banke – već tjednima pregovaraju o reformama koje bi Grčka trebala poduzeti kako bi se deblokirala zadnja rata iz programa financijske pomoći od 7,2 milijarde eura. Bez tih sredstava, malo je vjerojatno da će Grčka izbjeći bankrot kada joj krajem ovoga mjeseca na naplatu stigne MMF-ov kredit od 1,6 milijardi eura. Na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 6.784 boda, a pariški CAC 0,4 posto, na 4.901 bod. Frankfurtski DAX ostao je na tjednoj razini gotovo nepromijenjen, na 11.196 bodova.Na Tokijskoj su burzi, pak, cijene dionica prošloga tjedna pale 0,3 posto, na 20.407 bodova.

You may also like

0 comments