Oprezan rast svjetskih burzi, čeka se FED

Dolar porastao

Unatoč jačanju geopolitičkih tenzija između Kine i SAD-a, na većini svjetskih burzi i na početku kolovoza indeksi su nastavili rasti, doduše znatno skromnije nego u tjednu ranije, jer s novim makroekonomskim objavama ponovno su porasla očekivanja da će Fed nastaviti s agresivnim dizanjem kamatnih stopa.

U tjednu ranije ti su indeksi porasli oko 4 posto, zahvaljujući čemu su ostvarili znatne dobitke i u mjesecu srpnju. Ono što i dalje podupire dioničko tržište su bolje od očekivanja zarade američkih kompanija. Naime, otprilike 77,5 posto kompanija čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu premašilo je očekivanja ostvarenim zaradama.

To daje snažan poticaj rastu cijena dionica, unatoč povremenim zabrinjavajućim vijestima, poput početkom tjedna posjeta predsjednice donjeg doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu unatoč snažnom protivljenju Kine, što je uzrokovalo rast geopolitičkih napetosti između Kine i SAD-a.

Pred kraj tjedna investitore je zabrinulo i izvješće o snažnom tržištu rada u SAD-u, jer ono ide u prilog tomu da Fed nastavi u rujnu s agresivnim podizanjem kamatnih stopa u nastojanju da suzbije inflaciju.

Službeno izvješće pokazalo je da je u srpnju u SAD-u bilo zaposleno 528 tisuća novih radnika, što je premašilo očekivanja, a to je i 19. mjesec zaredom kako zaposlenost u najvećem svjetskom gospodarstvu raste. Stopa nezaposlenosti, pak, spustila se s 3,6 posto na predpandemijsku razinu od 3,5 posto.

To je srezalo nade investitora da bi Fed mogao usporiti sa zaoštravanjem monetarne politike, kako bi s duge strane, što više izbjegao usporavanje gospodarske aktivnosti.

Nakon najnovijeg izvješča o zapošljavanju, tržišni sudionici procjenjuju da su sada šanse 69 posto da će Fed i u rujnu agresivno dignuti kamatne stope za 75 baznih bodova, kao i u prošla dva navrata, dok su prije objave tog izvješća očekivanja bila na 41 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna nastavile rasti. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 posto, na 7.439 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 posto, na 13.573 boda, a pariški CAC 0,37 posto, na 6.472 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,35 posto, na 28.175 bodova.

Dolar porastao u očekivanju nastavka Fedova agresivnog dizanja kamata
Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla prošloga tjedna, nakon dva tjedna pada, jer najnoviji pokazatelji daju razloga američkoj središnjoj banci da u rujnu nastaviti s agresivnim dizanjem kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji prati kretanje dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je protekloga tjedna za 0,64 posto, na 106,58 bodova, ojačavši nakon dva tjedna pada. Od početka godine u plusu je za više od 10 posto.

Najveći udar prošlotjednog rasta interesa za američku valutu pretrpio je japanski jen, koji je oslabio 1,3 posto prema dolaru, na 134,97 jena za dolar.

Istodobno, euro je oslabio prema dolaru za 0,4 posto, na 1,018 dolara.

Tome u prilog ide i službeno izvješće američke vlade, objavljeno krajem tjedna, o rastu zapošljavanja u srpnju za 528 tisuća, unatoč recesiji u SAD-u prvom polugodištu. Tempo zapošljavanja je premašio očekivanja, a to je i 19. mjesec zaredom kako zaposlenost u najvećem svjetskom gospodarstvu raste. Stopa nezaposlenost spustila se s 3,6 posto na predpandemijsku razinu od 3,5 posto.

Podsjetimo, Fed je u srpnju povećao ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, drugi mjesec zaredom, u raspon od 2,25 do 2,50 posto. Povećanje kamata za ukupno 1,5 posto u dva mjeseca predstavlja najagresivnije zaoštravanje monetarne politike od 1990.-ih godina.

Fed na taj način nastoji suzbiti inflaciju, koja se trenutno kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, iznad 9 posto.

U uvjetima agresivnog podizanja kamatnih stopa, dolar nosi veći prinos u odnosu na ostale valute, stoga raste potražnja investitora za njime.

Fokus tržišta usmjerava se sada na podatak o inflaciji, koji će biti objavljen idućega tjedna. Tržišni sudionici procjenjuju da je godišnja stopa rasta potrošačkih cijena u srpnju u SAD-u iznosila 8,7 posto, nakon skoka od 9,1 posto u lipnju.

Taj podatak trebao bi pokazati je li Fed uspješan u svojim nastojanjima da suzbije inflaciju agresivnim podizanjem troškova zaduživanja te kakvi su izgledi da početkom iduće godine zaustavi ciklus zaošttravanja monetarne politike.

Na azijskim burzama većina regionalnih indeksa u ponedjeljak je BILA u minusu, dok je tečaj dolara nastavio jačati, poduprt iznenađujuće snažnim podacima s američkog tržišta rada, koji podupiru nastavak Fedova super-agresivnog podizanja kamatnih stopa.

Na europskim burzama vodeći indeksi ojačali su u ponedjeljak prijepodne, nakon oštrog pada u petak, dok investitiori prate objave financijskih izvješća kompanija i čekaju nove makroekonomske pokazatelje kako bi procijenili kakvi su izgledi za recesiju.

Na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna očekuje se stagnacija Crobexa, jer traje sezona godišnjih odmora, a nema ni važnijih poslovnih objava, dok bi pozornost investitora mogla privući Valamar Riviera, koja je za danas najavila sjednice Uprave i Nadzornog odbora na kojima će utvrđivati prijedlog dividende.

You may also like