Oprez na tržištima uoči sastanka FED-a

Na Wall Streetu su i u utorak, kao i prethodnih dana, cijene dionica blago porasle i dosegnule nove najviše razine u povijesti dok ulagači čekaju odluke čelnika američke središnje banke.
Dow Jones ojačao je 0,18 posto, na 22.370 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,11 posto, na 2.506 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 6.461 bod.

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a novi rekordni dosezi sva tri najvažnija indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu financijskog sektora za 0,8 posto.

U posljednjih osam dana taj je sektor ojačao gotovo 6 posto jer su porasli prinosi na američke obveznice uoči sjednice čelnika Feda. Priopćenje s te dvodnevne sjednice bit će objavljeno u srijedu, a bit će popraćeno konferencijom za medije predsjednice Feda Janet Yellen.

Nitko ne očekuje povećanje kamata, no ulagači vjeruju da će monetarne vlasti najaviti planove o smanjenju nagomilanih bilanci središnje banke, a možda i signalizirati povećanje cijene novca u prosincu.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a premda je planirao tri povećanja u ovoj godini, ulagači donedavno nisu u to vjerovali jer se inflacija kreće ispod Fedovih ciljanih razina.

No, nakon nedavno objavljenih podataka o rastu inflacije, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 45 posto šansi da će Fed u prosincu povećati kamate. “Čini se da su ulagači suzdržani dok se čekaju poruke Feda o situaciji u gospodarstvu i daljnjoj sudbini kamatnih stopa. A ako se Fed suzdrži od najave smanjenja bilanci, to bi moglo naštetiti financijskom sektoru”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Među najvećim dobitnicima jučer je bio i telekomunikacijski sektor jer su cijene dionica T-Mobilea US i Sprinta skočile oko 6 posto, nakon vijesti da bi T-Mobile US mogao preuzeti Sprint.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 7.275 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 posto, na 12.561 bod, a pariški CAC 0,16 posto, na 5.237 bodova.

You may also like