Home Energetika Oprezno trgovanje uoči sastanka o smanjenju proizvodnje, cijene blago porasle

Oprezno trgovanje uoči sastanka o smanjenju proizvodnje, cijene blago porasle

by Agencije

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugog zaredom, no trgovalo se nesigurno zbog neizvjesnosti koja vlada uoči sastanka članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla oko 0,8 posto, na 47,24 dolara, a za toliko je barel poskupio i na američkom tržištu, pa mu je cijena dosegnula 46,06 dolara.

Početkom prošloga tjedna cijene su nafte snažno rasle, zahvaljujući nadi ulagača da će na sastanku 30. studenoga članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi ublažile neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljne potražnje.

Bio bi to prvi dogovor OPEC-a o smanjenju proizvodnje od 2008. godine. Međutim, u petak su izgubile veći dio tih dobitaka jer se čini da je još puno prepreka dogovoru. Tako su trgovce zabrinula izvješća da će saudijska državna naftna kompanija Saudi Aramco u siječnju povećati opskrbu nekih azijskih kupaca.

Analitičari ističu i da se temeljni faktori na tržištu nisu znatnije promijenili, ako se izuzme zabrinutost za sudbinu plana OPEC-a i drugih proizvođača o smanjenju proizvodnje sirove nafte na 32,5 do 33 milijuna barela dnevno, s 33,64 milijuna barel dnevno koliko je OPEC proizvodio u listopadu. Uteg za cijene predstavljalo je prošloga tjedna i jačanje dolara, čija je vrijednost prema košarici drugih valuta dosegnula najviše razine od 2003. godine. Jači dolar ograničava potražnju za naftom jer je poskupljuje za imatelje drugih valuta.

Nakon oštrog pada u petak, i u ponedjeljak ujutro nastavljeno je klizanje cijena nafte za daljnjih 2 posto, što je posljedica izjave saudijskog ministra energetike Khalida Al-Faliha u nedjelju da vjeruje da će se ravnoteža između ponude i potražnje postići u 2017. godini čak i ako proizvođači ne postignu dogovor o smanjenju proizvodnje i da bi zbog toga zadržavanje proizvodnje na sadašnjim razinama bilo opravdano.

To je na tržištu izazvalo bojazan da bi 30. studenoga sastanak OPEC-a mogao proći bez dogovora o smanjenju proizvodnje. Zbog toga analitičari ovoga tjedna očekuju nestabilno kretanje cijena nafte, koje su zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u veljači ove godine, najniže u posljednjih 13 godina. U međuvremenu, cijene su se uspjele oporaviti, pa se već mjesecima kreću uglavnom u rasponu između 40 i 50 dolara po barelu.

Related Posts