Opozicija iz Venezuele vraća se za pregovarački stol

Guaido leti na Barbados
Venezuelanska opozicija rekla je u nedjelju da će se vratiti na otok Barbados kako bi nastavila razgovore s vladom predsjednika Nicolasa Madura u svrhu okončanja političke krize u toj gospodarski uništenoj zemlji.

Dvije strane sastale su se na karipskom otoku Barbadosu prošli tjedan gdje su vodile razgovore pod pokroviteljstvom Norveške, ali su se u četvrtak vratile na konzultacije.

Tim za odnose s javnošću vođe venezuelanske oporbe Juana Guaidoa kojeg priznaje više od 50 država objavio je na Twitteru da se izaslanstvo vraća kako bi se postigla promjena koja može okončati patnju Venezuele. Razgovori će biti nastavljeni samo nekoliko dana nakon što su dvojica Guaidova tjelohranitelja uhićena zbog navodnog pokušaja prodaje oružja u sklopu propalog ustanka protiv Madura.

Venezuelu potresa hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih potrepština i od 2015. čak 4 milijuna Venezuelaca izbjeglo je iz zemlje, prema podacima UN-a koji navodi da je hitna humanitarna pomoć potrebna četvrtini stanovništva.

Guaido se u siječnju pozvao na Ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je proglasio ponovni izbor predsjednika Madura 2018. nelegitimnim, Socijalist Maduro tvrdi, pak, da je Guaido marioneta SAD-a koji je orkestrirao pokušaj državnog udara.

You may also like