Home Bosna i Hercegovina Oporbena antidodikovska koalicija se raspala

Oporbena antidodikovska koalicija se raspala

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Koalicija protivnika novoizabranog srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika, okupljena u Savez za promjene koji je predvodila Srpska demokratska stranka (SDS), raspala se nakon izbornog poraza zbog čega je više utjecajnih regionalnih čelnika ove stranke odlučilo okrenuti leđa šefu te stranke Vukoti Govedarici te najavilo koaliranje s Dodikom, a koaliciju je napustio Narodni demokratski pokret (NDP), objavili su u četvrtak tiskani mediji u BiH.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Predsjednik NDP-a Dragan Čavić potvrdio je da je ta stranka i službeno napustila Savez za promjene, kojega uz SDS čini i Partija demokratskog progresa (PDP) odlazećeg srpskog člana BiH Predsjedništva Mladena Ivanića. “Više nismo dio Saveza za promjene. To više ne postoji. Izgubili smo izbore i to je pošteno”, rekao je Čavić. Potvrdio je d će prihvatiti poziv i razgovarati s predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom o uspostavi vlasti i skupštinske većine u Republici Srpskoj.[/vc_column][/vc_row]

Istodobno unutar Srpske demokratske stranke kojoj je na čelu slabo utjecajni Vukota Govedarica događa se raskol jer su trojica iznimno utjecajnih članova i regionalnih dužnosnika u Bijeljini Mićo Mićić, Doboju Obren Petrović i Sokolcu Milovan Cicko Bjelica zatražili da se glasuje o povjerenju predsjedniku stranke. Istodobno su zatražili da predstavnici stranke razgovaraju s Dodikom o zajedničkom sudjelovanju u vlasti. Ranije je Dodik rekao kako eventualni dogovor sa SDS-om podrazumijeva da na čelu stranke neće biti sam Govedarica.

U srijedu navečer održana je i sjednica Regionalnog odbora SDS-a Sarajevsko-romanijske regije na kojoj je zatraženo održavanje izvanredne skupštine SDS-a.  ” Tražimo skupštinu SDS-a i izvanredne izbore zbog lošeg izbornog rezultata ali i loših odnosa unutar stranke. Stav odbora je da SDS treba ući u pregovore sa svim relevantnim političkim strankama na razini RS-a i BiH, te da se ti pregovori trebaju voditi na temelju platforme SDS-a”, rekao je Bjelica.

Sam Govedarica se protivi političkom savezu s Dodikovim SNSD-om. Prema navodima medija u Republici Srpskoj na političko primirje između ključnih srpskih stranaka u Republici Srpskoj SNSD-a i SDS-a pozvao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je na razgovore o toj inicijativi u Beogradu pozivao više uglednih dužnosnika SDS-a.

Related Posts