Oporba zahtijeva ostavku Milorada Dodika

Čelnici oporbenih političkih stranaka iz Republike Srpske zatražili su u ponedjeljak od predsjednika tog entiteta Milorada Dodika podnošenje ostavke najavljujući istodobno odlučan obračun s njegovom vlašću, koju kvalificiraju kao nasilničku i kriminalnu, i tražeći prijevremene izbore.

“Pozivamo Dodika da podnese ostavku i raspiše prijevremene izbore”, kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić nakon sastanka oporbenih čelnika održanog u Banjoj Luci. Bosićev SDS zajedno s Partijom demokratskog progresa (PDP), Narodnim demokratskim pokretom (NDP) i još nekoliko manjih stranaka u oporbi je u RS-u, no dio je vladajuće većine na državnoj razini.

Taj blok nazvan Savez za promjene u oštrom je sukobu s koalicijom koju predvodi Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koji drži vlast u RS-u. Članovi vodstva Saveza za promjene u Banjoj Luci su se okupili kako bi dogovorili daljnje korake u političkoj borbi zaoštrenoj nakon prošlotjednih prijetnji SNSD-ove većine u parlamentu RS da će ih izvrgnuti kaznenom progonu zbog načina njihova djelovanja u državnom parlamentu i Vijeću ministara BiH.

Bosić je u ponedjeljak kazao kako je sadašnje zaoštravanje političkih sukoba i postojeći koncept vlasti u RS-u “put bez povratka”. “Tražimo izmjene izbornog zakona koje će onemogućiti političku korupciju. Ukoliko nastavimo ovako, to je siguran put bez povratka”, kazao je Bosić koji je i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH. Član Predsjedništva BiH i lider PDP-a Mladen Ivanić kazao je kako je SNSD-ova vlast temeljena na političkoj korupciji te stoga hitno mora promijeniti ponašanje ili biti smijenjena na izvanrednim izborima ili bez njih. “Ostavit ćemo rok vladi i skupštini RS da se vrati u ustavne okvire. Ne bude li toga, ne isključujemo i izvanparlamentarnu borbu”, kazao je Ivanić.

Iz Saveza za promjene naznačili su kako bi to moglo značiti potpuno napuštanje entitetskog parlamenta i ulične prosvjede protiv Dodikove vlasti.

You may also like