Oporba vjeruje u opoziv Madura do kraja godine

Guverner savezne države Miranda, Henrique Capriles, u srijedu ujutro izjavio je da bi se glasovanje o opozivu predsjednika Nicolasa Madura trebalo održati početkom studenog ili najkasnije krajem prosinca ove godine.

“Postoji demokratski put i mi moramo nametnuti demokratski način, demokratski način se neće nametnuti sam”, rekao je Capriles tijekom intervjua uživo za radio La Mega.  “Po njihovom vlastitom rasporedu (Vladinom), tražimo da se glasovanje održi krajem studenog, početkom prosinca, makar dovodeći raspored od 227 dana do krajnjih granica.”

Capriles je rekao voditelju Luisu Chataingu da više od 70 % građana Venezuele želi da se glasovanje o opozivu Madura održi. CNE (državno izborno vijeće) izborno tijelo pokrenulo je postupak opoziva kada je u utorak poslijepodne opoziciji dodijelila ključni dokument: obrazac koji će se koristiti za prikupljanje 200.000 potpisa potrebnih za pokretanje postupka, što je ekvivalent od 1% od ukupnog broja registriranih birača, nekih 19 milijuna Venezuelanaca – uključujući novo dodano tumačenje koje je Vlada preko CNE-a nametnula – 1% registriranih birača iz SVAKE države.

CNE, koji je čekao dva mjeseca prije isporuke tj. donošenja obrasca za potpise, nije objavio konačan datum kada se glasovanje može učinkovito tj. praktično održati. Ovo će biti drugo glasovanje o opozivu predsjednika ili referendum o istom, od kada je Ustav iz 1999. koji je izradio bivši predsjednik Hugo Chavez usvojen. Ako glasovanje bude održano prije 10.siječnja 2017.godine, održat će se novi predsjednički izbori. Ako bude poslije toga datuma, potpredsjednik Aristobulo Isturiz, ili tko god bude na funkciji potpredsjedika tog dana će završiti Madurov mandat, piše Latin American Herald Tribune.

Potpredsjednik Isturiz jučer je objavio kako je smanjen broj radnih dana za državne djelatnike, opet, na samo dva radna dana tjedno, ponedjeljak i utorak, što je opisao kao pokušaj i nastojanje kako bi uštedili električnu energiju. Međutim, komentatori i analitičari poput novinara veterana Alberta Frederica Ravella kažu da Vlada samo pokušava odgoditi glasovanje iza roka 10.siječnja. Radni tjedan u javnom sektoru je i prije trajao samo četiri dana a radnicima je bilo naloženo da sve petke sljedeća dva mjeseca ne rade. Kako se izvješćuje, radnici, uključujući i CNE raditi će samo 4 sata ponedjeljkom i sata utorkom svakog tjedna.

You may also like