Home Politika Oporba odbija priznati poraz na makedonskim parlamentarnim izborima

Oporba odbija priznati poraz na makedonskim parlamentarnim izborima

by Petra Rajković

Socijaldemokratska oporba odbila je u utorak priznati tijesnu pobjedu vladajuće desnice na parlamentarnim izborima održanima u nedjelju u Makedoniji, osuđujući prvi put “nepravilnosti”.

Ovim se izborima, koji su organizirani u skladu sa sporazumom sklopljenim pod pokroviteljstvom Europske unije, željelo zemlju izvući iz teške političke krize koja je paralizira od početka 2015.

Na vlasti od 2006. ali optužen za korupciju, VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, našao se tijesno ispred socijaldemokrata SDSM-a (38,06 posto nasuprot 36,69 posto).

Ima dva mjesta više (51 od 120 u parlamentu, nasuprot 49), po gotovo potpunim rezultatima koje je u ponedjeljak navečer iznijelo izborno povjerenstvo.

No, u očima SDSM-a, koji je proglasio pobjedu u nedjelju navečer na početku prebrojavanja, rezultati pokazuju da je “vlast slomljena te da su građani odabrali život i promjenu”.

“Prije nego izborno povjerenstvo proglasi konačne rezultate, jedna je stvar jasna. Vrijeme političara poput Nikole Gruevskog završeno je”, ustvrdio je SDSM.

Volja građana se ostvarila, dodaje stranka Zorana Zaeva, usprkos “brojnim nepravilnostima i pritiscima tijekom predizbornog razdoblja i glasovanja koji su utjecali na konačni rezultat glasovanja”.

“Administracija zadužena za glasovanje naišla je na probleme u pripremi izbora i promašila nekoliko datuma, ali općenito dan izbora dobro je organiziran i odvijao se bez velikih incidenata”, objavio je sa svoje strane OESS čijih je 340 promatrača nadgledalo glasovanje.

(Agencije)

Related Posts