Oporba nije započela razgovore s venezuelanskom vladom

Venezuelska oporba opovrgla je u ponedjeljak da je počeo dijalog između nje i vlade predsjednika Nicolasa Madura, kao što je objavio izaslanik pape Franje.

“Kakav dijalog? U Venezueli nikakav dijalog nije počeo”, rekao je Henrique Capriles, čelnik koalicije Stola za demokratsko jedinstvo (MUD, desni centar) u izjavi na društvenoj mreži Periscope.

Izaslanik Pape, apostolski nuncije u Argentini Emil Paul Tscherrig, kazao je u ponedjeljak u Caracasu da je “počeo nacionalni dijalog” nakon prvog susreta između predstavnika vlade i oporbe kojemu je cilj “stvaranje uvjeta za organiziranje plenarnog sastanka” na otoku Margarita 30. listopada, to jest sljedeće nedjelje.

No, oporba koja želi da Maduro ode s vlasti, ne smatra da susret od ponedjeljka predstavlja formalno otvaranje dijaloga. Capriles je izjavio da ništa ne zna o navodnom konsenzusu koji je spomenuo Papin izaslanik oko “plenarnog sastanka” dviju strana 30. listopada.

Papa Franjo je u ponedjeljak primio venezuelskog predsjednika Madura i zatražio od njega da vodi iskren i konstruktivan dijalog s oporbom kako bi sačuvao jedinstvo svoje zemlje u krizi. Tijekom nenajavljenog posjeta, Papa je istaknuo da “svima želi dobro”.

Kako je priopćila Sveta Stolica, Papa je pozvao Madura “da hrabro krene putem iskrenog i konstruktivnog dijaloga” s oporbom koja je tražila njegov odlazak, “za dobrobit naroda, posebice siromašnih i za očuvanje jedinstva”.

Taj susret je održan uslijed političke, socijalne i gospodarske krize u zemlji koje imaju teške posljedice na svakodnevicu stanovništva, naglašava se u tekstu. Maduro, politički nasljednik bivšeg predsjednika Huga Chaveza (1999.-2013.) je izložen oštrom osporavanju u zemlji. Oporba ga optužuje da je odgovoran za gospodarski krah te naftom bogate zemlje.

Parlament Venezuele, kojim dominira oproba, prihvatio je u nedjelju rezoluciju u kojoj se proglašava da je režim predsjednika Madura izveo “državni udar” obustavom procesa referenduma protiv šefa države.

You may also like