Oporavkom energetskog sektora popravili se burzovni indeksi

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno porasli, zahvaljujući daljnjem skoku cijene Applea i oporavku cijena nafte. Dow Jones ojačao je 0,99 posto, na 18.212 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,01 posto, na 2.147 bodova, a Nasdaq indeks 1,47 posto, na 5.249 bodova.

Uspon indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijene dionice Applea za 3,4 posto jer su dobri rezultati prodaje novog iPhonea pobudili nadu da će novi model tog ključnog proizvoda Applea zaustaviti pad njegovih prihoda. To je već četvrti dan zaredom kako cijena dionice najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti raste.

Uz to, S&P indeks energetskog sektora porastao je 1,10 posto, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte nakon oštrog pada dan prije. Novi makroekonomski podaci pokazali su, pak, da su promet u trgovini na malo i industrijska aktivnost u SAD-u u kolovozu pali više od očekivanja. To je učvrstilo tezu da rast američkog gospodarstva nije dovoljno snažan da bi središnja banka povećala kamatne stope. “Ovi podaci ne ukazuju na potrebu da Fed poveća kamate u rujnu. To je jedan od razloga ovom rastu cijena dionica”, kaže Jamie Cox, partner u tvrtki Harris Financial Group.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,85 posto, na 6.730 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,51 posto, na 10.431 bod, a pariški CAC 0,07 posto, na 4.373 boda.

You may also like

0 comments