Nakon šest dana pada, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u četiri godine jer je mogućnost odgode povećanja kamata američkog Feda ublažila strahovanja od posljedica slabljenja kineskog gospodarstva.

Dow Jones skočio je 619 bodova, ili 3,95 posto, na 16.285 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,90 posto, na 1.940 bodova, a Nasdaq indeks 4,24 posto, na 4.697 bodova. S&P 500 indeks skočio je jučer po najvećoj stopi od studenoga 2011. godine, a na vrijednosti je dobilo svih 10 sektora tog indeksa. Najviše je, 5,3 posto, ojačao tehnološki sektor jer su cijene dionica Applea, Gogglea i Amazona skočile između 5,7 i 7,7 posto.

Taj je sektor, kao uostalom i svi ostali, posljednjih dana bio pod snažnim pritiskom zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, što bi moglo usporiti i rast cjelokupnog svjetskog gospodarstva. A to bi izazvalo pad prihoda i dobiti kompanija. Da bi slabljenje kineskog gospodarstva, što je izazvalo poremećaje na globalnim financijskim tržištima, moglo utjecati i na američku monetarnu politiku, neizravno je jučer potvrdio predsjednik podružnice Feda u New Yorku William Dudley kazavši da su izgledi za povećanje kamata središnje banke već u rujnu sada manji nego što su bili prije samo tjedan dana.

Vjerojatnost da će Fed barem do kraja godine, a možda i do početka iduće, zadržati nisku cijenu novca potaknula je tržište, koje već godinama ovisi o rekordno niskim kamatnim stopama. Ulagače su ohrabrili i dobri američki gospodarski pokazatelji. Narudžbe za trajne proizvode u srpnju su neočekivano porasle za 2 posto, dok su analitičari procjenjivali da će pasti za 4 posto. To pokazuje da je američko gospodarstvo zasad otporno na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, drugog po veličini u svijetu.

Rast cijena zahvaljuje se i procjeni ulagača da su u posljednjih šest dana cijene dionica previše pale, pa je sada povoljna prilika za kupnju. U šest dana do utorka Dow Jones potonuo je 10,7, a Nasdaq indeks 11,5 posto.

Oštro je u tom razdoblju pao i S&P 500 indeks, pa je sada u odnosu na početak godine u minusu 5,8 posto. Unatoč jučerašnjem snažnom skoku cijena dionica, analitičari nisu sigurni da je došlo do preokreta na tržištima. “Dakako da je pozitivno kada tržište ovako odskoči. No, ne znam jesmo li dotaknuli dno i nisam siguran da idućih dana neće biti novog pada cijena. Ne može se preko noći od ekstremne nestabilnosti doći do potpuno mirnog trgovanja”, kaže Tom Manning, direktor u fondu Boston Private Wealth.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,68 posto, na 5.979 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,29 posto, na 9.997 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 4.501 bod. Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak znatno porasle, zahvaljujući skoku burzovnih indeksa na Wall Streetu i u Kini, što je potaknulo nadu da su previranja na financijskim tržištima zbog slabljenja kineskog gospodarstva okončana.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,5 i 2,5 posto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 1,8 posto, odskočivši od najnižih razina u tri godine. Nakon što su u proteklih tjedan dana potonuli 20 posto, jutros su kineski burzovni indeksi skočili više od 2 posto, što budi nadu da su mjere tamošnjih vlasti za stabilizaciju tržišta konačno dale rezultate.

Kineska središnja banka smanjila je u utorak ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a smanjila je i stopu izdvajanja obveznih rezervi banaka smanjila, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i rast uspavanog gospodarstva. Upravo je usporavanje rasta kineskog gospodarstva izazvalo početkom tjedna velike poremećaje na svjetskim financijskim tržištima jer bi to moglo negativno utjecati na cjelokupno globalno gospodarstvo.

Da bi slabljenje kineskog gospodarstva moglo utjecati i na američku monetarnu politiku, neizravno je jučer potvrdio predsjednik podružnice Feda u New Yorku William Dudley kazavši da su izgledi za povećanje kamata središnje banke već u rujnu sada manji nego što su bili prije samo tjedan dana. Vjerojatnost da će Fed barem do kraja godine, a možda i do početka iduće, zadržati rekordno nisku cijenu novca potaknula je jučer na Wall Streetu skok cijena dionica za gotovo 4 posto, najviše u četiri godine.

Ulagače su ohrabrili i dobri američki gospodarski pokazatelji. Narudžbe za trajne proizvode u srpnju su neočekivano porasle za 2 posto, dok su analitičari procjenjivali da će pasti za 4 posto. Pozitivno na tržišta utječe i zaustavljanje pada cijena sirovina. Cijena nafte na američkom tržištu jutros je skočila 2,3 posto, na 39,50 dolara po barelu, odmaknuvši se od najnižih razina u šest i pol godina, na koje je zaronila u ponedjeljak.

A premda su splasnula očekivanja o povećanju kamata Feda u rujnu, na valutnim se tržištima dolar oporavio jer je s rastom cijena dionica porasla sklonost ulagača prema riziku, dok se smanjila privlačnost valuta koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena. Tečaj dolara dosegnuo je jutros 119,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 119,50 jena. Time se dodatno odmaknuo od najniže razine u sedam mjeseci od 116,15 jena, na koju je pao u ponedjeljak.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura potonula s jučerašnjih 1,1495 na 1,1350 dolara. Za burzovnih potresa u ponedjeljak tečaj eura skočio je na 1,1715 dolara, najvišu razinu u sedam mjeseci.

Related Posts