Oporavak tržišta rada u SAD-u

Američki poslodavci u siječnju su otvorili 257 tisuća novih radnih mjesta, pokazalo je u petak izvješće američke vlade, dok je stopa nezaposlenosti blago porasla, s 5,6 na 5,7 posto, zbog povećanja radne snage.

Pritom je u privatnom sektoru otvoreno 267 tisuća novih radnih mjesta, dok je u državnom njihov broj smanjen za 10 tisuća. Ministarstvo rada također je revidiralo naviše podatke iz studenoga i prosinca, pa oni sada pokazuju da je u ta dva mjeseca otvoreno 147 tisuća novih radnih mjesta više nego je prvotno objavljeno. Tako je u studenom zabilježeno čak 423 tisuće novih radnih mjesta, što je najveći mjesečni rast zaposlenosti od svibnja 2010., kada je pokretač bilo pojačano zapošljavanje američke vlade za potrebe popisa stanovništva.

Siječanj je pak 11. uzastopni mjesec u kojem su američki poslodavci neto otvorili više od 200 tisuća novih radnih mjesta, što je najdulje razdoblje takve dinamike otvaranja novih radnih mjesta od 1994. godine. Ekonomisti iz ankete Reutersa prognozirali su da će zaposlenosti biti povećana za 234 tisuće, uz nepromijenjenu stopu nezaposlenosti od 5,6 posto.

Gledano po sektorima, u industriji su otvorene 22 tisuće novih radnih mjesta, a u graditeljstvu 39 tisuća, nakon prosinačkog povećanja za 44 tisuće. U maloprodajnom sektoru otvoreno je u prvom ovogodišnjem mjesecu novih 45.900 mjesta, nakon što je u prosincu snažno zakočeno zapošljavanje. Izuzetak su državni sektor, gdje je broj zaposlenih smanjen za 10 tisuća, kao i sektor prijevoza, s padom zaposlenosti za 8.600, prvi puta od veljače lani. Prosječan radni tjedan ostao je nepromijenjen, na 34,6 sati. Postojani oporavak američkog tržišta rada nastavljen je tako u siječnju unatoč usporavanju gospodarske aktivnosti, budući da su posustali rast u drugim dijelovima svijeta i niže cijene nafte pritisnuli izvoz i poslovna ulaganja.

Nakon pada za pet centi u prosincu tamošnje su plaće u siječnju uvećane za 12 centa, pa je tako na godišnjoj razini njihov rast iznosio 2,2 posto i bio je najsnažniji od kolovoza. Snažan oporavak plaća i solidan tempo otvaranja novih radnih mjesta potvrda su temeljne snage američkog gospodarstva, pa su oživjela očekivanja mogućeg povećanja ključnih kamatnih stopa već sredinom godine. Nakon prosinačkog nenadanog pada plaća ta su očekivanja bila malo odgođena, na rujan 2015. godine. Fed je prošlog tjedna poboljšao ocjene stanja na tržištu rada.

You may also like