Oporavak tehnološkog sektora, porasli indeksi

Dionice banaka pod pritiskom

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i u četvrtak, drugi dan zaredom, pri čemu su cijene u tehnološkom sektoru porasle, dok su dionice regionalnih banaka bile pod pritiskom.

Nakon pada početkom tjedna, posljednja dva dana taj sektor znatno raste zahvaljujući naznakama oporavka potražnje za čipovima.

Uz to, ulagači se nadaju da je ciklus povećanja kamata Feda pri kraju, što je pozitivno za tehnološki sektor. Posljednji makroekonomski podaci pokazuju, naime, da se rast gospodarstva postupno usporava, da inflacijski pritisci popuštaju i da se tržište rada postupno ‘hladi’.

To znači da bi američka središnja banka uskoro mogla završiti ciklus zaoštravanja monetarne politike. No, čelnici Feda poručuju da će možda trebati dodatno povećati kamatne stope kako bi se suzbila inflacija.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 55 posto izgleda da će Fed na sjednici u svibnju povećati ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova.

Posljednjih dana pozitivno je na tržište utjecala stabilizacija bankarskog sektora, nakon što je zbog propasti Silicon Valley banke tjednima bio pod pritiskom.

No, nakon što su vlasti predložile strože mjere za smanjenje rizika, jučer je bankarski sektor ponešto oslabio.

Na europskim su burzama u petak ujutro indeksi porasli, peti dan zaredom, no trguje se oprezno uoči objave izvješća o inflaciji u eurozoni u ožujku.

Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, a nakon četiri dana blagog rasta, Crobex indeksi na putu su dobitaka u ovom tjednu, kao i u cijelom prvom tromjesečju.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, pa su na putu dobitaka u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što se ponajviše zahvaljuje rastu tehnološkog sektora.

Cijene su nafte, pak, blago pale i tako izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Od početka mjeseca cijene ‘crnog zlata’ pale su oko 3 posto.

You may also like