Oporavak španjolskog gospodarstva uslijed rasta potrošnje

Španjolsko gospodarstvo u prvom je ovogodišnjem kvartalu raslo najbržim tempom na tromjesečnoj razini u proteklih više od sedam godina, uz podršku osobne potrošnje koja postupno dobiva na zamahu, pokazali su najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda. Bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je tromjesečju tako porastao 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je u četvrtak španjolski statistički ured (INE), potvrdivši preliminarnu procjenu.

Na godišnjoj je razinito četvrto po veličini gospodarstvo eurozone poraslo za 2,7 posto, neznatno snažnije u odnosu na prvotnu procjenu INE-a kojom je bio prognoziran rast od 2,6 posto. Španjolsko gospodarstvo među najbrže je rastućim gospodarstvima eurozone, a na ruku su mu, kao i nizu ostalih zemalja u regiji, išle niske cijene nafte, programi monetarnih poticaja koje provodi Europska središnja banka (ECB) te slabiji euro koji pomaže njezinu izvozu.

Vjetar u leđa gospodarstvu daje osobna potrošnja, koja se postupno oporavlja nakon oštrog smanjenja za vrijeme produljene krize. S postupnim obnavljanjem povjerenja potrošača u Španjolskoj oporavlja se i njihova potrošnja, pomažući time jačanju gospodarstva. Nova potvrda takvog trenda je i odvojeno izvješće statističkog ureda INE, koje pokazuje da je promet od trgovine na malo u travnju uvećan za četiri posto, nastavljajući uzlazni trend deveti mjesec zaredom. Pa ipak, zaokret u gospodarstvu zaobišao je mnoge Španjolce, primjećuje Reuters. Problem ostaje vrlo visoka nezaposlenost koja se zadržala blizu 24 posto te ostaje među najvišima u EU.

You may also like