Oporavak ruskog gospodarstva zbog cijena nafte?

Rusko ministarstvo poboljšalo je u četvrtak prognoze gospodarskog rasta u razdoblju do 2018., koji bi se trebao osloniti na oporavak cijena nafte. Po novim bi se prognozama aktivnosti u ruskom gospodarstvu ove godine trebale smanjiti za 2,8 posto, u odnosu na dosada prognozirani pad od tri posto. Prognoza se temelji na pretpostavci o prosječnoj ovogodišnjoj cijeni uralske nafte od 50 dolara za barel. Time je potvrđena važeća prognoza cijene nafte koju je ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev ocijenio “konzervativnom”.

Uralskom naftom se trenutno trguje po cijeni od blizu 60 dolara za barel, što je malo niže od cijene barela na londonskom tržištu. Iduće bi godine po novim procjenama gospodarstvo trebalo ponovo porasti, za 2,3 posto, a istu stopu rasta trebalo bi zabilježiti i u 2017., te blago ubrzati u 2018., na 2,4 posto, uz oporavak cijena nafte u istom razdoblju na 70 dolara za barel. Ruski dužnosnici nedavno su dali optimističniju sliku gospodarskih izgleda, ali su loši podaci za travanj pokazali da Rusija i dalje plaća veliku cijenu zbog prošlogodišnjeg pada cijena nafte i zapadnih sankcija povezanih sa sukobima u Ukrajini.

Inflacija bi na kraju ove godine trebala iznositi između 11,6 i 11,9 posto, te kliznuti na sedam posto u 2016., te na 6,3 posto u 2017. U 2018. trebala bi dodatno oslabiti, na 5,1 posto, procjenjuju u ministarstvu. Prosječni tečaj rublja prema dolaru u ovoj godini procijenjen je na 60 rubalja za dolar a do 2018. rubalj bi trebao ojačati, uz procijenjeni tečaj od 53,2 rubalja za dolar. Uz neutralni scenarij, ministarstvo je objavilo i “optimističan scenarij” koji pretpostavlja više cijene uralske nafte, u prosjeku od 60 dolara za barela u ovoj godini, te njihov rast na 90 dolara do 2018. godine. U takvim bi se okolnostima gospodarska aktivnost ove godine smanjila za 2,5 posto, nakon čega bi uslijedio snažniji oporavak, izračunali su u ministarstvu. (Agencije)

You may also like