Oporavak od krize i zima podigli cijene energenata

Stanje na tržištima

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara, odražavajući pomanjkanje energenata u velikim gospodarstvima koja se ubrzano oporavljaju od koronakrize i ograničenu opskrbu iz vodećih proizvođača. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 84,56 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 82,02 dolara.

Cijene rastu paralelno izlasku brojnih zemalja iz lockdowna nakon cijepljenja građana protiv covida 19, što podupire ekonomsku aktivnost i potražnju za naftom.

Energenti se intenzivno kupuju i zbog jesenjeg pada temperatura i približavanja zime.

Veliki su pak proizvođači početkom prošlog tjedna odlučili da će u idućim mjesecima povećavati opskrbu za samo 400 tisuća barela dnevno, unatoč zahtjevima da na tržište izbace više barela.

Dodatne probleme u opskrbi stvaraju nedostatna ulaganja i kašnjenje radova na održavanju postojenja zbog pandemije.

I cijene ugljena, plina i struje dosegnule su u proteklim tjednima rekordne razine, pa su neke savezne države u Indiji reducirale potrošnju struje, a na sličan se potez odlučila i kineska vlada, zatraživši ujedno od rudarskih kompanija da u kratkom roku povećaju proizvodnju ugljena.

Skok cijena potaknuo je neke kompanije da skuplje energente zamijene naftom, a posljedice se sada osjećaju i na naftnim tržištima.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica prošlog petka stajao 81,56 dolara, što znači da je poskupio 2,96 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments