Oporavak gospodarstava eurozone, Merkel poziva Britaniju da ostane

Oporavak gospodarstva eurozone nastavlja se, iako prigušenim tempom, pa će mu predstojeće poticajne mjere pružiti dodatnu podršku, poručio je u četvrtak čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, pozivajući ujedno Britaniju da ostane u Europskoj uniji. ECB je poboljšao projekcije rasta za 2016. godinu, na 1,6 posto, s 1,4 posto projiciranih u ožujku. Procjena za iduću godinu potvrđena je na 1,7 posto, a ista stopa rasta trebala bi biti zabilježena i u 2018., čime je projekcija iz ožujka snižena za 0,1 postotni bod.

Zbog viših cijena nafte blago je podignuta i procjena stope inflacije u ovoj godini, na 0,2 posto, s u ožujku projiciranih 0,1 posto. U idućoj godini očekuje se oštro ubrzanje rasta cijena, na 1,3 posto, te na 1,6 posto u 2018., čime je ECB potvrdio procjene iz ožujka. “Gospodarski oporavak u eurozoni i dalje koče prigušeni izgledi na tržištima u nastajanju, te nužne prilagodbe bilanci… i spori tempo provedbe strukturni reformi”, kazao je novinarima predsjednik ECB-a Mario Draghi na tiskovnoj konferenciji u Beču nakon redovne sjednice upravnog vijeća o monetarnoj politici.

Banka je odlučila da ključne kamatne stope ostaju na važećim niskim razinama, uključujući negativnu kamatnu stopu na depozite banaka od minus 0,4 posto. Čelnik ECB-a naglasio je da će ostati na aktualnim ili još nižim razinama osjetno dulje od trajanja programa kupnje imovine čija je provedba planirana do ožujka iduće godine. “Dodatni poticaj… očekuje se od mjera monetarne politike koje će se tek početi primjenjivati i pomoći će dodatno uravnotežiti rizik po izglede za gospodarski rast”, istaknuo je Draghi.

ECB je u ožujku predstavio izdašan paket poticaja radi podupiranja gospodarskog rasta i inflacije, no mnoge od tih mjera, poput otkupa korporativnih obveznica i novog ciklusa jeftinih kredita, tek će se početi primjenjivati. Iz ECB-a su najavili da će početi kupovati korporativne obveznice 8. lipnja. Do kraja mjeseca odnosno 22. lipnja bankama će ponuditi i prvi paket iz nove serije jeftinih dugoročnih kredita (TLTRO).

Čelnik ECB-a istaknuo je danas krhkost i ranjivost gospodarstva i u kontekstu rizika koje predstavlja predstojeći britanski referendum o članstvu u Europskoj uniji i usporavanje svjetskog gospodarstva. Pozvao je Britance da ostanu u Uniji. ECB je spreman za svaki ishod ali smatra da bi Britanija trebala ostati u Uniji “jer će EU imati koristi od njezina ostanka a smatramo da će i Britanija imati koristi”, poručio je.

Pojedinosti bančinih priprema za moguće posljedice britanskog referenduma, zakazanog za 23. lipnja, nisu objavljene, a Draghi ih nije spomenuo ni odgovarajući na pitanja novinara što banka čini kako bi se pripremila za eventualne rizike.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u srijedu da će Velika Britanija biti jača bude li u Europskoj uniji, tri tjedna prije referenduma o “Brexitu”. “Dakako, o tome će odlučiti građanke i građani Velike Britanije koji će glasovati na referendumu. Osobno sam već više puta rekla da želim da Velika Britanija ostane u EU-u”, kazala je pred novinarima u prigodi posjeta NATO-ova glavnog tajnika Jensa Stoltenberga.

“Mislim da smo jači kad zajedno sjedimo u EU-u. Sve strane – Velika Britanija i druge zemlje članice – mogu uspješnije iznositi argumente koji su im važni nego ako pregovaraju izvana”, rekla je. Još u veljači, u prigodi susreta s britanskim premijerom Davidom Cameronom u Hamburgu istaknula je kako želi da London ostane u EU-u. “Htjela bih da Velika Britanija bude, i ostane, aktivan član Europske unije koja će biti uspješna”, rekla je Merkel. “To je, mislim, u interesu Njemačke, u interesu Velike Britanije i čitavog EU-a”.

You may also like

0 comments