Oporavak energetskog sektora, cijene nafte stabilne

Na burzama
Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, što se ponajviše zahvaljuje oporavku cijene dionica u financijskom i energetskom sektoru, no trgovalo se oprezno zbog rizika od daljnje eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

U financijskom sektoru cijene su dionica jučer u prosjeku porasle 0,9 posto, nadoknadivši sve gubitke od prethodnoga dana kada je taj sektor bio pod pritiskom zbog povećanja inverzije krivulje prinosa, što obično prethodi recesiji.

Naime, prinosi na kratkoročne američke državne obveznice i dalje su veći nego na dugoročne obveznice, a ta tzv. inverzija krivulje prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija. Ta inverzija pojavila se prije svake recesije u posljednjih 50 godina.

Rastu indeksa pridonio je jučer i znatan skok cijena dionica u energetskom sektoru, u prosjeku za 1,4 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte za 1,5 posto. Ipak, trgovalo se oprezno zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Ured američkog trgovinskog predstavnika potvrdio je da predsjednik SAD-a Donald Trump planira uvesti dodatnih 5 posto carina na listu 300 miijardi dolara vrijednih uvoznih proizvoda iz Kine, na neke od 1. rujna, a na ostale od 15. prosinca.

Od početka kolovoza S&P 500 indeks izgubio je oko 3,5 posto zbog strahovanja ulagača od recesije, koja su ojačala zbog slabih pokazatelja iz kineskog, njemačkog i nekih drugih gospodarstva.

Posljedica je to trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji traje već više od godinu dana, neizvjesnosti u vezi brexita i geopolitičkih tenzija. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,4 milijarde.

Na valutnim je tržištima dolar blago ojačao, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 98,19 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,06 bodova. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,70 na 105,90 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1085 dolara, kao i jučer u ovo doba. A cijene su nafte stabilne nakon što su jučer skočile gotovo 2 posto. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala daljnjih 0,2 posto, na 55,88 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,1 posto, na 60,43 dolara.

Cijena zlata kreće se, pak, oko najviših razina u posljednjih šest godina jer zbog nesigurnosti na tržištima kapitala ulagači traže utočište u sigurnijim investicijama.

You may also like