Oporavak cijene nafte stabilizirao burze

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, no blago jer su ulagači oprezni nakon pet tjedana neprekidnog uspona indeksa. Dow Jones ojačao je 21 bod, ili 0,12 posto, na 17.623 boda, dok je S&P 500 porastao 0,10 posto, na 2.051 bod, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 4.808 bodova.

Prošloga su tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine od 31. prosinca, nadoknadivši sve gubitke od početka godine. Nakon oštrih gubitaka na početku godine, oporavak cijena nafte i sirovina u posljednjih mjesec i pol dana potaknuo je rast rudarskog i energetskog sektora, a to je stabiliziralo cjelokupno tržište.

Prošloga je tjedna ulagače dodatno ohrabrio Fed poručivši kako će usporiti tempo povećanja kamata u ovoj godini, dok bi gospodarstvo trebalo umjereno rasti, a nezaposlenost padati. No, novih vijesti koje bi podržale daljnji uspon cijena dionica zasad nema. “Mislim da ulagače počinju zabrinjavati visoke valuacije. S obzirom na uspon cijena dionica u posljednjih pet tjedana, tržište je osjetljivo na loše vijesti”, kaže Stephen Massocca, direktor u tvrtki Wedbush Equity Management.

I dok se očekuje nastavak umjerenog rasta američkog gospodarstva, tržište bi moglo negativno reagirati na eventualne negativne makroekonomske vijesti iz Europe i Kine, kaže Lisa Kop, direktorica u U.S. Bank Wealth Management. Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 8,2 milijarde.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 posto, na 6.184 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,02 posto, na 9.948 bodova, a pariški CAC 0,78 posto, na 4.427 bodova.

You may also like

0 comments