Oporavak cijena nafte i inflacija utječu na svjetske burze

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio velikih prošlotjednih gubitaka, dok je dolar prema košarici valuta ponešto oslabio nakon što je prošloga tjedna zabilježio najveći skok u 15 mjeseci.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,8 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 7,3 posto.

Pritom su cijene dionica na burzama u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,1 posto. U Australiji su blago pale, dok se na Tokijskoj burzi zbog praznika ne radi.

Nakon oštrog pada prošloga tjedna, izazvanog strahovanjem ulagača od rasta inflacije i kamatnih stopa, jutros se tržišta nastoje stabilizirati i nadoknaditi gubitke.

Na Wall Streetu su prošloga tjedna vodeći burzovni indeksi potonuli više od 5 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak u dvije godine.

No, u petak su cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi porasle oko 1,4 posto, a terminski S&P 500 indeks trenutačno je u plusu 0,5 posto, što najavljuje da bi i u ponedjeljak Wall Street mogao porasti, ako se u međuvremenu smjer tržišta ne preokrene.

U idućem razdoblju ulagači će najviše pratiti kretanje inflacije jer bi njezino jačanje mogla navesti američki Fed, ali i druge najveće središnje banke u svijetu na zaoštravanje monetarne politike.

“Jačanje potražnje za radnicima poticat će rast plaća, no tehnologija, automatizacija i globalizacija su važne snage koje utječu na suprotan smjer. Ta se paradigma, smatramo, nimalo nije promijenila. Po našem mišljenju, prošlotjedni pad burzi samo je nalet na prepreku na putu, a ne i potpuna promjena smjera kretanja”, kaže Aziz Sunderji, ekonomist u Barclays banci.

Daljnji razvoj situacije na burzama ovisit će i o kretanju prinosa na obveznice jer viši prinosi štete dionicama, s obzirom da zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

Zbog očekivanja da će inflacija porasti, početkom prošloga tjedna prinos na 10-godišnje američke obveznice dosegnuo je 2,885 posto, najvišu razinu u četiri godine, no posljednjih se dana kreće ispod tih razina.

Jutros se oporavljaju i cijene nafte, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 8,5 posto i zaronile na najniže razine od prosinca prošle godine.

Cijena barela na američkom tržištu ojačala je jutros 55 centi, na 59,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 47 centi, na 63,25 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio, nakon što je prošloga tjedna njegova vrijednost prema košarici valuta porasla 1,4 posto, najviše u posljednjih 15 mjeseci.

Jutros je, pak, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 90,18 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,42 boda.

Pritom je tečaj eura jutros porastao 0,3 posto, na 1,2275 dolara, nakon što je prošloga tjedna izgubio 1,8 posto.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara stabilno se, pak, kreće oko 108,70 jena, nakon što je prošloga tjedna pala 1,3 posto.

You may also like

0 comments